Војна вежба на Ушћу

Поводом Дана Војске Србије, у Парку мира и пријатељства у Београду одржана војна вежба "Ушће 2011". Први пут представљене јединице за учешће у мировним мисијама УН. Приказу оспособљености и опремљености Војске присуствовали највиши државни и војни врх Србије.

На београдском Ушћу, у Парку мира и пријатељства, изведена војна вежба оспособљености и опремљености Војске Србије "Ушће 2011", поводом обележавања 15. фебруара, Дана Војске. На манифестацији је учествовало око 1.000 војника, уз присуство државног и војног врха.

Високе званичнике, пре почетка вежбе, дочекала је Гарда Војске Србије, постављена поред црвеног тепиха, а први пут за ту прилику био је коришћен пиротски ћилим.

Припадници Војске Србије успешно су извели вежбу на Ушћу, оценио је начелник Генералштаба ВС, генерал-потпуковник Милоје Милетић.

По завршетку вежбе, Милетић је рекао да је задовољан што је у Парку мира и пријатељства био присутан велики број грађана и истакао да то представља још један доказ поверења народа у своју војску.

"Војска Србија грађанима ће се одужити на адекватан начин", рекао је Милетић и нагласио да је на овој, у односу на прошлогодишњу вежбу, било ангажовано знатно више ваздухоплова наших оружаних снага.

Начин обуке показује да је војска много озбиљнија и "да вежбе извршава на озбиљнији начин", рекао је министар одбране Драган Шутановац, по завршетку вежбе.

"Знам колико је тешко све увежбати, зато похваљујем ангажовање војника, а најзаслужније ћемо да наградимо", рекао је Шутановац.

Заменик премијера Ивица Дачић истакао је да без јаког система одбране и безбедности нема ни јаке државе. Он сматра да би војска и полиција чешће требало да на тај начин показују шта све поседују "и да се тиме да јасна порука да су војска и полиција у служби грађана".

Оперативне способности Војске  

На вежби су учествовале јединице Специјалне бригаде, Речне флотиле, Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Војне полиције, Гарде, јединица Атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) и друге јединице Војске Србије.

Први пут јавности су бити приказане декларисане јединице за учешће у мултинационалним операцијама Уједињених нација, односно моторизована пешадијска чета, вод АБХО и вод војне полиције, које се припремају од фебруара 2010. године.

Професионални припадници Војске приказали су способност реаговања у случају напада на конвој Уједињених нација.

Припадници специјалних јединица показали су бораличке вештине и обученост у руковању хладним оружјем. На вежби су падобранци ВС приказали своју способност искакања.

Пажњу је привукло је дејство хеликоптерских јединица, као и авиона, који су избацивали  "светлеће мамце", док су на земљи ослобађани таоци заштићени "димним завесама".

У летачком делу програма учествовали су авиони "миг 29", "галеб Г4", "ласта", "антонов АН26", као и хеликоптери "газела", "гама" и "ми 8".

Приказној вежби присуствовали су председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић, министри одбране Драган Шутановац и унутрашњих послова Ивица Дачић, начелник Генералштаба ВС Милоје Милетић и други представници државног и војног врха, као и представници дипломатског кора.

Вежба је завршена акцијом приземљивања војних падобранаца из транспортног хеликоптера са заставама својих јединица.

После приказа "Ушће 2011" посетиоци су могли да погледају дефиле војних застава и реплика пуковских застава и да погледају наоружање пешадије, оклопних јединица и артиљерије у тактичко-техничком збору. На крају вежбе интенданти су посетиоце почастили војничким пасуљом.

Директан пренос свечаности РТС је преносио на Другом програму.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво