Почетак дигитализација телевизије

Прва фаза дигитализације телевизијског сигнала у Србији почела данас на Авали. Министарка Јасна Матић рекла да је прва фаза финансирана из приступних фондова ЕУ и средстава Србије. Дигитално емитовање телевизијског сигнала у Србији почиње априла 2012. године.

Прва фаза изградње мреже за дигитално емитовање телевизијског сигнала у Србији, вредна више од 12 милиона евра, почела је данас на Авали код Београда. Министарка за телекомуникације Јасна Матић рекла је новинарима да ће се први део изградње финансирати са 10,5 милиона евра из предприступних фондова ЕУ (ИПА) док је 20 одсто инвестиција Србије.

Планирано је да дигитално емитовање телевизијског сигнала у Србији почне 4. априла 2012. године, рекла је Матићева и додала да ће то омогућити бољи квалитет слике, звука и увођењења нових услуга.

Рок за емитовање дигиталног сигнала усклађен са роковима које је прописала ЕУ, рекла је министарка.

Она је додала да је за целокупан посао дигитализације, који укључује изградњу читаве мреже и накнаде за постављање декодера за око 300.000 домаћинстава у Србији која примају социјалну помоћ потребно додатних 50 до 70 милиона евра.

Матићева је рекла да још није донета одлука о начину расподеле фрекфенцијског спектра који ће бити ослобођен преласком на дигитално емитовање сигнала, али да ће то бити решено и усклађено са правилима које ће донети ЕУ.

Дигитализација ће "улепшати и олакшати живот"

Шеф делегације ЕУ Венсан Дежер је рекао да ће дигитализација телевизијског сигнала омогућити свим грађанима Србије да поред квалитетније слике добију могућност избора титлова снимања програма што ће им "улепшати и олакшати живот".

Према његовим речима, изградња мреже почела је на време, што би требало да омогући почетак дигитализације у предвиђеном року.

Од средстава ЕУ, у оквиру прве фазе, биће обезбеђена опрема за 55 дигиталних предајника, али ће за покривање целе територије Србије морати да се набави много више предајника, рекла је помоћница министарке за телекомуникације Ирина Рељин, наводећи да је за опрему издвојено осам милиоа евра, а 2,5 милиона евра за консултанске услуге.

Стратегијом за прелазак на дигитално емитовање сигнала предвиђено је да Србија на дигиталну телевизију пређе 4. априла 2012. године, да би се ускладила са роком када ће то учинити земље ЕУ и региона. Рок који је поставила Међународна телекомуникациона унија истиче 2015. године.

Дигитализација би требало да омогући квалитетнију слику, повећање броја програма који се могу емитовати кроз исти фреквенцијски опсег и увођење додатних услуга, попут титлова, одложеног гледања програма и електронске трговине.

За пријем дигиталног сигнала потребни су телевизори који подржавају његов пријем, или такозвани сет топ боксови, уређаји који омогућавају пријем дигиталног сигнала на старим телевизорима. Грађанима који имају сателитску или кабловску телевизију такви уређаји неће бити потребни.

Стратегија дигитализације је усвојена 2009. године. Нацрт Правилника о преласку на дигиталну телевизију је завршен и сада се чекају одговор на примедбе Републичке радиодифузне агенције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво