Нове оптужбе на рачун Артемија

Епархија рашко-призренска саопштила да су готово све малверзације у пословању те епархије у време док је њом руководио тадашњи владика Артемије, обављене са његовим знањем и уз његов благослов.

Синодска комисија која је утврђивала канонску одговорност рашчињеног владике Артемија открила је да су готово све малверзације у пословању Епархије рашко-призренске обављене с његовим знањем и уз његов благослов, саопштила је Информативна служба Епархије рашко-призренске.

Представници Епархије ових дана објављују, како наводе, оригиналне документе о тим финансијским малверзацијама, по којима је бивши владика, сада монах Артемије, у већини случајева потписивао спорне папире, док је један број тих папира потписивао директно његов лични секретар Симеон Виловски.

Виловски је, при том, користио свој лични печат Епархије рашко-призренске, што, такође, није било без знања Артемија, наводи Епархија рашко-призренска.

У саопштењу Информативне службе Епархије рашко-призренске стоји да су све малверзације у време бивше епархијске управе у јавности вешто скриване интензивном патриотском реториком.

"Што се више новца одливало у приватне џепове, више се говорило о патриотизму и одбрани православља. Била је то тужна иронија једне духовно наркотизоване стварности и јефтина прича за народ који је само могао да наслућује како се новчано користио положај епископа и његовог личног секретара на многострадалном Косову и Метохији", пише у саопштењу.

Епархија даље наводи да је Артемије у почетку бранио своје сараднике, који су или у притвору или у бекству, али када га је, како се тврди, синодска комисија суочила са бројним неправилностима, испоставило се да бивши владика није био баш сасвим необавештен шта се све око њега дешавало.

У прилог томе наводи се и податак да је бивши протосинђел Симеон Виловски, јануара 2003. године, на меморандуму Црквене општине Призрен, неовлашћено закључио уговор о закупу црквеног локала са извесним Укалом Ердалом.

Симеон се, додаје се, при том потписао као старешина цркве светог Георгија, што он никада није био, а за оверу тог уговора је, противно црквеним прописима, користио печат Епархије.

"Виловски је, том приликом, на руке добио 9.000 евра и тај износ никада није уредно прокњижен и заведен, као што није био заведен ни уговор са Ердалом. Да би прикрио трагове малверзација, Виловски је узео протокол и дневник благајне од 1992. године, па те документације више нема", пише у саопштењу.

Иако Виловски никада није био ни на дужности секретара Епархије, он је као доживотни лични секретар бившег владике обављао више послова, што је, такође, супротно правилима Цркве, па је то био један од кључних разлога због којих је Свети архијерејски Сабор, са патријархом Павлом на челу, 2006. године, затражио његово разрешење и покретање црквено-судског поступка, саопштава Епархија.

То је, како се наводи, био само један од разлога због којих је, одлуком Црквеног суда, Виловски рашчињен и на три године изопштен из Цркве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво