Студенти најавили радикалније протесте

Студенти који захтевају да свима који су остварили 48 или више бодова буде плаћена школарина најавили радикализацију протеста и штрајкове глађу. Држава и даље тврди да новца нема довољно.

Представници студената који захтевају да се школују о трошку буџета по стицању 48 поена, најавили су радикализацију протеста и штрајкове глађу, с обзиром на то да се ни данас нису састали са министрима просвете, економије или финансија.

Члан Организационог одбора студената Ненад Узелац рекао је агенцији Бета да незадовољни студенти неће поново протестовати блокирањем улица и окупљањем испред министарстава, већ да ће протести ићи у смеру крајње радикализације.

"С обзиром на то да ни данас нисмо имали прилику да изнесемо своје захтеве надлежним министрима, већ само помоћнику министра просвете Слободану Јауковићу, одустаћемо од досадашњег начина штрајка и покушати да наш проблем решимо радикалнијим мерама, па и штрајком глађу", рекао је Узелац.

Како је навео, представници студената, у више наврата, нису наишли на разумевање надлежних, а понашање помоћника министра, Јауковића, оценио је као крајње безобразно, зато што је, према речима Ненада Узелца, поручио студентима да новац за финансирање својих студија траже од Мишковића и Обаме.

Протестна шетња

Незадовољни студенти су се раније данас окупили на платоу испред Филозофског факултета, одакле су кренули у протестну шетњу, после које су блокирали саобраћај у Улици Кнеза Милоша испред зграде Владе.

Основни захтев студената, који су неколико пута износили надлежнима у Министарству просвете, јесте да свим академцима са 48 до 60 бодова буде плаћена школарина, али да тај терет не буде искључиво на Влади, или на факултетима, већ да заједно учествују у плаћању трошкова школовања.

Министар Жарко Обрадовић, на захтеве студената, одговорио је да Министарство нема пара да сваком студенту плати школарину.

"Студенти треба да схвате да новац никуда није отишао из високог образовања, него га нема довољно, да они треба заједно са факултетима да нађу начин да се реши њихово питање", рекао је Обрадовић.

Захтеве Министарству и Влади поставили су, поред студената Универзитета уметности, академци Географског факултета, Факултета политичких наука, Високе електротехничке школе и Високе пословне школе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво