Обележен Дан устанка у Србији

Србија не прихвата било који облик неонацизма, неофашизма, нетрпељивости и мржње према припадницима других народа и вероисповести, рекла председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић на свечаности поводом годишњице Устанка народа Србије.

У Белој Цркви код Крупња обележена је 69. годишњица устанка народа у Србији и почетак борбе против фашистичког окупатора у Другом светском рату.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић рекла је на свечаности поводом годишњице устанка да "Србија не прихвата било који облик неонацизма, неофашизма, нетрпељивости и мржње према припадницима других народа и вероисповести".

Славица Ђукић-Дејановић је положила венац Скупштине Србије на спомен бисту народном хероју Жикици Јовановићу Шпанцу у Белој Цркви.

"Доласком нациста на власт у Немачкој 1933. године дошло је до прекретнице у историји Европе. Успостављен је режим заснован на насиљу и искључивости. Ратни вихор захватио је и нашу земљу. Југославија се нашла у хаосу светског рата, који је у огромном делу Европе донео разарања, насиље и страх", истакла је Славица Ђукић-Дејановић.

Она је изјавила да је први устанак букнуо у Рађевини 7. јула 1941. године и убрзо одјекнуо у свим деловима Србије и Југославије.

"Наша антифашистичка борба представља изузетно частан цивилизацијски чин, који је био неопходан вид отпора непријатељу, уз огромне жртве. Те чињенице ниједна идеологија, али ни дневно-политичка потреба не може довести у питање", рекла је Славица Ђукић-Дејановић.

Она је изјавила да се данас "подсећамо на исправну одлуку предака о почињању борбе против фашизма".

"Уверена сам да ћемо се јасно определити за будућност Србије која ће бити уважавана држава као део демократског света заснованог, како на идеалима наших предака, тако и на поштовању закона, грађанских права и слобода, и на принципима међународног права и Повеље уједињених нација", рекла је Славица Ђукић-Дејановић.

Венце на спомен обележја другим учесницима догађаја у Белој Цркви 1941. године, положили су и представници Министарства рада и социјалне политике општине Крупањ, Републичког, Београдског и одбора СУБНОР-а из других градова, Социјалистичке партије Србије и других левичарских партија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво