Сећање на пренос моштију светог Саве

Обележава се сећање на пренос моштију Светитеља Саве првог српског архиепископа који се 1236. године упокојио у Великом Трнову, тадашњој царској престоници Бугарске.

Православни верници данас обележавају сећање на пренос моштију Светитеља Саве, првог српског архиепископа који се 1236. године упокојио у у средњовековниом храму 40 Великомученика у Великом Трнову, тадашњој царској престоници Бугарске.

Старешина храма светог Саве на Врачару протојереј ставрофор Радивој Панић, истиче значај овог догађаја за све.

"Успомена на пренос моштију светог Саве има дубоку смисао и подсећа на значај шта је свети Сава учинио за нас и наш народ", рекао је проторејер ставрофор Панић.

Познато је, да је Свети Сава више пута путовао у Палестину. На повратку са једног ходочашћа из Свете земље, преминуо је у тадашњој царској бугарској престоници.

Искрено је ожаљен од поштовалаца, цара Јована Асена, патријарха Јоакима, властеле, свештенства и народа.

Његове мошти у манастир Милешево, пренео је његов братанац, српски краљ Владислав.

Савин култ био је и јесте постојан. Његово уважавање и величање светкују, не само Срби, већ и Бугари, Руси, Грци и други.

На месту, на коме је турски заповедник Синан Паша 1594. године спалио мошти Светитеља на Врачару, уздиже се храм светог Саве посвећен првом архиепископу, који се доказао као вешт дипломата и државник. Године 1219. изборио је аутокефалност Српске православне цркве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво