Санкције за насилника

Ученик средње школе "Никола Тесла" из Сремске Митровице који је на часу физички напао професорку хемије исписан је из школе. Подизање докумената неће утицати на дисциплински поступак против ученика, тврди директор школе.

Родитељ малолетног ученика првог разреда Средње техничке школе у Сремској Митровици, који је насрнуо на професорку хемије у жељи да јој отме дневник, подигао је документа и на тај начин исписао сина из школе.

Физички обрачун између професорке и ученика Техничке школе "Никола Тесла" у Сремској Митровици, који је емитован у медијима жестоко је усталасао јавност.

Иако са закашњењем, осим школских власти, реаговале су и надлежне институције. Отац је исписао дете из школе, али то неће зауставити дисциплински поступак.

За инцидент из сремскомитровачке Техничке школе, када је малолетни, М.О, ученик првог разреда, незадовољан закључном оценом, шамарао и пљувао професорку хемије, Марију Мошић, нико од запослених у школи није знао.

Директор Раде Миљковић тврди да је информацију од професорке добио тек сутрадан и то у знатно ублаженој форми и да је праве размере инцидента сазнао када је видео снимак.

"Истог дана позвао сам школског полицајца а потом и инспектора за малолетничку деликвенцију којима је предочен инцидент. Снимак је показан и оцу ученика коме је речено да ће школа покренути дисциплински поступак. На лични захтев, родитељ је одлучио да испише дете из школе уз писану изјаву, што је и констатовано у ђачком дневнику", рекао је директор.

Одржани су и састанци одељења I-е1 са директором и стручном службом како би се утврдиле додатне чињенице, а због овог случаја заказани су и састанци родитеља и школског одбора.

Запослени у школи нерадо говоре о инциденту, разочарани што овај случај баца сенку на досадашње резултате рада.

Организатор смене тог поподнева, када се догодио инцидент, професор, Душан Љубишић, каже да се ученик М.О. проблематично понашао, да је имао укоре директора и наставничког већа као и пет јединица због којих би вероватно понављао годину.

Љубишић додаје да школске службе раде коректно и да професори у више наврата пред крај године дају шансу ученицима да поправе оцене.

Министар просвете Жарко Обрадовић је поводом овог случаја најавио озбиљну истагу у којој ће се детаљно испитати обе стране.

"Не треба заборавити да се све то десило у уторак, а јавност је за то сазнала тек у суботу. Испитаћемо зашто се толико чекало. Желимо да добијемо записник о томе из Новог Сада и Покрајинског секретаријата за образовање и да онда видимо шта се стварно десило", рекао је Обрадовић.

Предлог новог закона не штити запослене 

Реаговао је и синдикат, тражећи да просветни радници добију статус службеног лица.

Представник синдиката "Независност" у школи, Славко Дерењ, каже да су у тој намери прикупили више од 30.000 потписа у Србији, али да захтев није озбиљно схваћен.

Дерењ додаје да предлог новог закона шири права ученика и родитеља, а не штити права запослених.

Насиље у учионици све чешћа је појава, кажу стручњаци, а у овом случају забрињава чињеница да ученици нису реаговали да га спрече, већ су бруталност снимали камером.

Школски психолог, Љиљана Дудић, рекла је да корени насиља сежу од раног детињства, када деца нису научена толеранцији и саосећању са другима.

Разлог може бити и неиспуњавање потреба деце од стране родтеља које у развоју личности стварају недостатке као и код злостављања.

Због инцидента на часу хемије, Техничку школу посетили су представници просветне инспекције и Покрајинског секретаријата за образовање.

После дужег састанка, одлуке нису желели да коментаришу за медије, али су најавили да ће се огласти саопштењем за јавност сутра, када сачине записник.

У медијима је јуче емитован снимак направљен мобилним телефоном у ком ученик те средње школе удара и пљује професорку, док остали ђаци то посматрају. Повремено два ученика смирују насилника, али нико није заштитио професорку.

Број коментара 87

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво