Годишњица Другог српског устанка

Поводом 195. годишњице од почетка Другог српског устанка у Такову положени венци на споменик књазу Милошу Обреновићу и устаницима а у Горњем Милановцу откривен споменик краљици Драги Обреновић.

Полагањем венаца на споменик књазу Милошу Обреновићу и устаницима, у Такову је обележена 195 годишњица од почетка Другог српског устанка.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је на том месту дужност да се укаже на потребу историјског помирења некадашњих противника, као и поштовање и према свим страдалима у вишевековним српско-отоманским сукобима.

"Ти војни окршаји представљају историјску опомену која захтева суштинско промишљање. Можда је управо Таково место са кога изнова треба апеловати на мир и поново упутити поруку измирења, сарадње и заједничког грађења будућности", истакао је Дачић.

"Таково није место које нас треба окренути прошлости већ будућности у којој ће уместо страдања господарити живот, уместо смрти рађање, уместо борбе и крвопролића стваралаштво", додао је српски министар.

Дачић је рекао да је скоро два века након таковског устанка српска садашњост другачија.

"Неоптрећени бременитом прошлошћу, ми са оптимизмом гледамо у будућност која ће Србији несумљиво донети прикључење европској породици народа, што је у претходним вековима представљало једну од основних тежњи српске политичке и интелектулане елите", рекао је Дачић.

"Савремена Србија треба да сарађује са свим суседима и са другим народима и државама и одавде упућујемо још једну поруку, а то је да је пре неких других помирења потребно и наше унутрашње помирење, јер на то нас упућује историјско искуство", поручио је Дачић.

"Треба имати имати у виду још нешто. Много је центара моћи, али ваља знати да је Србија само једна. На нама је да такву Србију, помирену и јединствену сачувамо и да је што пре уведено у савремену породицу европских народа", истакао је Дачић.

Свечаности у Такову присутвовали су председница Скупштине Србије  Славица Ђукић -Дејановић, министри Милутин Мркоњић, Жарко Обрадовић и Верица Калановић и представници дипломатског кора.

Откривен споменик краљици Драги Обреновић

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић -Дејановић открила је у Горњем Милановцу споменик српској краљици Драги Обреновић, која је била рођена у том месту.

Ђукић Дејановић је том приликом истакла да је краљица Драга била једна од најобразованијих српских жена крајем 19. века, али и "жена која је имала много љубави и наклоности свога мужа краља Александра".

У оквиру обележавања 195. годишњице од почетка Другог српског устанка председница Скупштине је навела да је на краљицу Драгу била усмерена сва мржња света тог времена.

"Нису је волели ни мушкраци, ни жене, није је волела ни војска, ни црква, ни Скупштина, као и народ",рекла је Ђукић-Дејановић.

Према речима Ђукић -Дејановић, краљ Александар се са позиција власти енергично супростављао тој мржњи и сукоб се трагично завршио њиховим убиством 1903. године чиме је угашена и династија Обреновић.

"Историју пишу победници, али и историчари који имају могућности да ревидирају своје ставове. Ви Горњомилановчани историју желите да пишете и спомеником и зато заслужујете честитке", оценила је председница Скупштине.

Споменик краљици Драги бесплатно је урадио академски вајар Небојша Савовоић Нес.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић отворио је новоизгађену улицу "Вука Караџића" у Горњем Милановцу, а министар просвете Жарко Обрадовић отворио је реновирану зграду гимназије "Таковски устанак".

У ова два пројекта уложено је близу 200 милиона динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво