Годишњица бомбардовања моста у Грделици

На Грделичком мосту обележено 11 година откако су авиони НАТО-а бомбардовали међународни воз који је из Београда саобраћао за Солун. Тачан број погинулих никада није утврђен.

Проласком воза у 11:40 часова преко железничког моста у Грделичкој клисури и полагањем венаца на спомен обележје, одата је пошта погинулим путницима бомбардованог међународног воза, на данашњи дан 1999. године.

Венце су положили председник Управног одбора "Железница Србије" Зоран Анђелковић, директор Дирекције за инфраструктуру тог јавног предузећа Милан Максимовић, градоначелник Лесковца Слободан Коцић, начелник Јабланичког округа Владан Маринковић, представници синдикалних и борачких организација, чалнови породица страдалих путника.

У име породица погинулих, свој рад "Да се не заборави" прочитао је Душан Митић, ученик седмог разреда лесковачке основне школе.

Венце на спомен обелжје положили су, као што то чине сваке године, машиновође међународног воза који је погођен пројектилима НАТО авиона, Бобан Костић и Горан Микић из Ниша који су били за пултом у локомотиви воза.

Како су двојица машиновођа раније испричали репортеру, воз је из нишке станице 12. априла 1999. године кренуо са 15 минута закашњења, а нико, у то ратно време, није проверавао колико је путника у вагонима међународног воза који је саобраћао до Ристовца.

НАТО авиони су испалили четири пројектила, два су погодила воз, а два су пала на друмски мост у близини, рекли су Костић и Микић.

Од првог пројектила, испаљеног тачно у 11.39 часова, локомотива и први вагон су се одвојили од остатка композиције, а други пројектил спржио је трећи вагон, док је четврти остао залепљен за шине.

Пронађено је девет лешева и још четири дела људског тела, а многи се воде као нестали.

Према изјави кондуктера после несреће, у возу је број путника био већи од 50, а међу њима је било и деце.

На дан бомбардовања, касно после подне, из лесковачке болнице је јављено да је примљено 16 теже и лакше рањених путника. Али, није свима помоћ указана у Лесковцу. Тачан број настрадалих путника, међу којима је било и деце, никада није утврђен.

Отправник возова, присећале су се машиновође, испратио их је на пут речима: "Возите, само пазите на мостове".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво