Хипертензија све чешћа код младих

Више од два милиона људи у Србији пати од високог притиска. Хипертензија све чешћа код млађе популације.

Процењује се да у Србији има више од два милиона становника са хипертензијом.

"Сати проведени пред компјутером и телевизором, и слабије кретање утицали су да та појава постане све присутнија и код средњошколаца и студената", каже докторка Весна Стојанов из Клиничког центра Србије и подсећа на значај превенције како би се спречио настанак већих здравствених проблема.

Др Стојанов је нагласила да, када се хипертензија удружи са другим факторима ризика, могу настати велики здравствени проблеми, па тако особе са повишеним крвним притиском шест до седам пута чешће добијају инфаркт мозга, а чешће и инфаркт срца.

Председник Удружења за хипертензију Србије Драган Ловић упозорио је на чињеницу да је висок крвни притисак фактор ризика за настанак многих болести и подсетио да је Србија по болести крвних судова и срца на трећем месту у Европи.

У оквиру обележавања Светског дана борбе против хипертензије, у Ташмајданском парку 17. маја биће одржана акција током које ће лекари из четири Дома здравља грађанима мерити крвни притисак и разговарати са њима о здравим стиловима живота.

Грађанима ће бити дељени и флајери на којима ће бити информације о повишеном уносу соли и високом крвном притиску, што је тема овогодишњег облежавања Светског дана у више од 60 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво