Сећање на жртве бомбардовања

Поводом Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања Србије, патријарх Иринеј служио парастос страдалима у цркви светог Марка у Београду. Полагањем венаца и паљењем свећа широм Србије одају се почасти страдалима.

Србија обележава 24. март као Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања. Патријарх Иринеј служио је, у цркви светог Марка у Београду, парастос страдалим браниоцима отаџбине и свим невино страдалим у НАТО агресији на Србију и Црну Гору.

У присуству многобројних верника, министра вера Богољуба Шијаковића и руског амбасадора у Београду Александра Конузина, литургију су саслуживали викарни епископ Атанасије хвостански и свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

"Ово је дан тужног и молитвеног сећања на оне који су пострадали на тлу наше отаџбине и оне који су пали бранећи своје домове и светиње", рекао је патријарх Иринеј после парастоса.

"Страдао је народ коме је слобода често важнија од коре хлеба, а тачан број жртава још се не зна", подсетио је Иринеј у беседи после молитве за оне који су се том жртвом искупили за све људске мане и слабости.

"Уздамо се у правду Божију, јер ни силници овога света неће остати без суда Господњег, њему ће морати да дају одговор за зла која су починили", истакао је патријарх.

Патријарх је из цркве светог Марка поручио да се никада не понови страдање и проливање невине крви.

Градоначелник Београда Драган Ђилас и директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић положили су цвеће и упалили свеће код споменика "Зашто" у знак сећања на раднике РТС-а који су погинули у НАТО бомбардовању те медијске куће 1999. године.

На спомемик који је подигнут у Ташмајданском парку у Београду, поводом сећања на настрадале раднике РТС-а, венце су положили и чланови њихових породица.

Мајка настрадалог Небојше Стојановића, Жанка Стојановић, рекла је новинарима да се породице настрадалих 11 година "боре за истину и признавање истине државе која је злочиначки убила 16 људи".

Супруга настрадалог Бранислава Јовановића, Мила Јовановић, рекла је да ће борба за истину трајати докле год породице погинулих буду имале снаге за то и додала да би требало да се покрену породице цивилних жртава НАТО бомбардовања из целе Србије.

Властимир Банковић, отац погинуле Ксеније Банковић, казао је да још увек себи поставља питање "зашто" и напоменуо да су "све мањи изгледи да ће за живота да сазна истину".

Полагање венаца на Стражевици

Заменик председника Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и председник Скупштине града Београда Александар Антић положили су венце на спомен-обележје "Гласник" на Стражевици, у Раковици, крај Београда.

"Не смемо заборавити оне који су своје животе дали за одбрану земље, али ни цивилне жртве, а посебно морамо бринути о породицама више од 1.000 војника и припадника полиције који су страдали током НАТО бомбардовања 1999. године", рекао је Дачић.

Венце су положиле колеге и породице српских војника Владимира Вујовића и Властимира Лазаревића, који су пре 11 година, током бомбардовања, животе изгубили у једном од 34 бомбашка напада на Стражевицу.

Дачић је подвукао да је обавеза државе да жртве бомбардовања сачува од заборава, јер је од велике важности за будућност земље да се из онога што се десило извуче поука.

Код споменика деци страдалој током бомбардовања, тачно у подне, након што су се симболично огласиле сирене за оглашавање опасности, цвеће и венце положили су државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Зоран Мартиновић, представници борачких и удружења породица.

"Поред многобројних жртава бомбардовања 1999. године страдало је и 89 деце, а међу њима најмлађа Милица Ракић, Марко Симић и многа друга, која данас нису у прилици да се играју у парковима Србије", рекао је Мартиновић.

На гроб трогодишње Милице Ракић, у Батајници, венац је положила и помоћница градоначелника Радмила Хрустановић.

Делегација општине Земун положила је венце на спомен-обележје припадницима РВ и ПВО палим у одбрани отаџбине на зграду Команде ваздухопловства Војске Србије и одала почаст пилоту-мајору Зорану Радосављевићу, у Батајници.

Дан сећања на жртве бомбардовања изложбом фотографија из тог периода у центру Београда обележила је и Демокртска странка Србије, чији су представници поновили да је Србија мора остати војно неутрална.

Почаст жртвама широм Србије 

Министар одбране положио је венце на споменик пуковнику пилоту Миленку Павловићу у Ваљеву и на споменик жртвама из ваљевског краја палим за отаџбину од 1990. до 1999. године.

"Данас одајемо почаст пилоту Миленку Павловићу као симболу отпора и свим оним херојима који су дали живот за слободу Србије и у Првом и у Другом светском рату, као и свима онима који су и данас спремни да дају живот за слободу Србије", рекао је Шутановац.

Уз војне почасти, венце и цвеће на споменике положили су и чланови породица и пријатељи, представници Српске православнe цркве, локалне самоуправе, СУБНОР-а, полиције и грађани.

У делегацији Министарства одбране која је одала пошту погинулом пилоту и жртвама палим за отаџибину, били су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић и командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, бригадни генерал Ранко Живак.

Уз звуке сирене и полагањем венаца крај споменика страдалим у последњим ратовима, и у Чачку је обележено 11 година од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Венци и цвеће положени су и у Грделици, где је мета био међународни путнички воз, у касарни Лађевци, Крагујевцу, Прокупљу, Куршумлији и испред болнице "Драгиша Мишовић" у Београду.

У северном делу Косовске Митровице Срби су одржали протестни скуп, после чега су мирном шетњом дошли до Звечана, где су запалили свеће за настрадале.

Неколико стотина Срба окупило се у Грачаници на парастосу и освећењу крста на месту где ће ускоро бити подигнут споменик жртвама албанског терора и НАТО агресије.

Освећење је обавио администратор Епархије рашко-призренске Атанасије, који је подсетио на убијене, нестале и отете, оценивши да је "продукт цивилизације која нас је бомбрадовала страшан и поразан".