Сахрањен Момо Капор

На београдском Новом гробљу сахрањен писац, сликар и новинар Момо Капор. "Смрт је однела оно што је њено. Докопала му се тела, али његовом делу није наудила него га учинила још видљивијим и непоновљивијим него што је било", рекао академик Матија Бећковић у опроштајном говору. Град ће подићи Капору спомен обележје, најавио градоначелник Ђилас.

У Алеји заслужних грађана на Новом гробљу данас је у присуству великог броја поштовалаца сахрањен један од најпопуларнијих и најчитанијих српских писаца, сликар и новинар Момчило Момо Капор (1937-2010).

Дошли су да га испрате "обични" Београђани о којима је као својеврсни хроничар овога града непрестано писао, али и његова браћа по перу и кичици и личности из јавног и културног живота града, Србије и Републи Српске.

Међу нима били су Лубивоје Ршумовић, Никола Кусовац, Душан Ковачевић, Игор Мандић, Милорад Вучелић, Вук Бојовић, Рада Ђуричин, Војислав Коштуница, Радмила Хрустановић, Корнелије Ковач, Мирјана Бобић Мојсиловић, Милош Шобајић, Слободан Ракитић, Адам Пуслојић, Александар Берчек, Оља Бећковић...

Опело је служио владика Атанасије Ракита.

Опраштајући се од "сабрата и кума", наш велики песник, академик Матија Бећковић рекао је да је смрт Моме Капора јединствена прилика да се види је ли Београд жив, или није.

"И већ на његовом испраћају уверавамо се да да још жив 011, и да најврелијим сузама оплакује свог омиљеног писца и највољенијег грађанина. Од велике господе коју је Београду подарила Херцеговина, Момо Капор остаје међу највећима као и понајвећи Београђанин међу Београђанима", рекао је Бећковић.

Написао је колико једно удружење књижевника и насликао колико цела ликовна академија, приметио је он.

"У вишегодишњој бици са опаком болешћу уписао се у знамените херцеговачке јунаке, мирно гледајући смрти у очи. Више је мислио на своју редовну рубрику него на своју бољку, и када му се узимао говор и слабио вид није се одвајао од прибора за цртање и писаће машине, " подсетио је Бећковић.

До последњег даха, како је приметио, замајавао је смрт.

Подсетио је, такође, да је Капор својевремено записао да га историја никада није занимала и да "његово породично стабло не иде даље од његових ђонова".

Момо Капор је, додао је, био је од оних људи који не могу да остаре и остао је младић и у 73. години.

"Смрт је однела оно што је њено. Докопала му се тела, али његовом делу није наудила него га учинила још видљивијим и непоновљивијим него што је било", рекао је Бећковић коме је Капор у аманет оставио да се скупу обрати на његовој сахрани.

Комеморација у Скупштини града 

У Скупштини града Београда одржан комеморативни скуп једном од најпопуларнијих и најчитанијих српских писаца Момчилу Моми Капору.

На комеморативној седници говорили су градоначелник Београда Драган Ђилас, писац, академик Добрица Ћосић, песник Рајко Петров Ного и сликар Милош Шобајић.

Градоначелник Ђилас рекао је да је Капор био симбол Београда и град ће му у знак захвалности на Ади Циганлији, "месту које је толико волео", подићи спомен обележје.

"Београд је Моми био центар света, својим стварањем давао је енергију и шарм овом граду. Момино место остало је празно", рекао је Ђилас на комеморативном скупу у Скупштини града.

Академик Добрица Ћосић рекао је да "нема ничега у Београду што чаробњак Капор није описао" и додао да "што му није стало у причу стало је у слику".

Сликар Милош Шобајић је нагласио да је Београд без Моме Капора празан, тужан и пуст.

"Ако би једном Београд, као Атлантида потонуо, по Капоровим књигама и цртежима могао би се обновити до најситнијег детаља", рекао је песник Рајко Ного.

Момо Капор је прекјуче преминуо у 73. години на Војно-медицинској академији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво