Читај ми!

Једно "да", два продужена живота – прва трансплантација урађена после двогодишње паузе

У Србији на трансплантацију органа чека више од две ххиљаде људи. За развој тог програма поред развијеног и организованог здравственог система, неопходна је и подршка грађана. Захваљујући једном "да", изговореном у најтежем тренутку, недавно су продужена два живота.

Хуман гест и сагласност породице донора обезбедили су две трансплантације. У Клиничком центру Војводине пресађен је бубрег, а на Војномедицинској академији је урађена трансплантација јетре.

Пацијент, који је 1971. годиште и који је отпочео нови живот, опоравља се после операције која је урађена 10. јануара.

"Ово је био његов четврти позив и златни позив. Оно што увек форсирамо да на крају добије лек који је једино излечење", каже Др Дарко Мирковић, трансплантациони хирург, Тим за јетру ВМА.

Обишли су га министри здравља и одбране.

"Када је добра синергија, када је добра организација и на томе сам захвалан и министарки здравља. Један људски живот је спасен и продужен, на понос свих нас, дивни људи раде на ВМА", истиче Милош Вучевић, министар одбране.

"Наредне две недеље састанак са свим колегама из трансплантационих центара. Оно што следи неурохирурзима да се на време констатује мождана смрт и крене у разговор са породицом. Сви ти људи могу да наставе да живе кроз оне људе којима ће се живот олакшати", истиче проф. др Даница Грујичић, министарка здравља.

Прва трансплантација јетре у овој години је и прва која је урађена после скоро двогодишње паузе.

На ВМА је од 1996. урађено близу 500 трансплантација бубрега. Од 2005. године, од када се раде трансплантације јетре, урађено је 39 процедура, раде и трансплантацију рожњаче, а од прве трансплантације матичних ћелија пре педесет година, урађено више од 1.600 тих процедура.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво