Читај ми!

Петнаест случајева малих богиња у Смедереву; проверите у домовима здравља свој вакцинални статус

Расте број оболелих од малих богиња у Смедереву где је проглашена и епидемија. Надлежни су позвали на имунизацију свих од 12 месеци до 18 година. Маја Ристовић, докторка из Инфективне клинике Универзитетског клиничког центра Србије, истиче да је потребно проверити свој вакцинални статус у домовима здравља, а ако то није могуће урадити антитела. Упозорава да су мале богиње веома опасне, да индекс заражавања скоро сто посто, због чега апелуује на личну заштиту и вакцинацију.

Због појаве малих богиња у Србији, позвани  су сви они који нису примили ММР вакцину  од 12 месеци до 18 година да се вакцинишу, због тога што мале богиње могу да буду опасне и за децу и за одрасле.

На територији Смедерева је проглашена епидемија и тренутно је потврђено 15 случајева заразе. Углавном се ради о невакцинисаним пацијентима или непотпуно вакцинисаним или је њихов вакцинални статус непознат.

Трудница која је заражена из Смедерева је пребачена у Београд на Клинику у Вишеградској и њено стање је стабилно. 

Докторка Маја Ристовић потврдила је за РТС да на Инфективној клиници у Београду тренутно нема пацијената на лечењу због малих богиња.  

Истакла је да мале богиње могу да буду опасне код особа са оштећеним имунитетом, посебно код оних који имају оштећен целуларни имунитет. 

"То су одређене малигне болести, посебне, а могу такође да буду опасне и за жене које су трудне. Нажалост, код таквих жена може да дође до одбацивања плода", упозорила је докторка.  

Провера вакциналног статуса 

Посебно указује да је у оваквој ситуацији потребно проверити свој вакцинални статус у домовима здравља.

Уколико није могуће да се провери да ли је особа вакцинисана, онда се саветује да се ураде антитела.

"Ако су антитела негативна, онда се саветује вакцинација. Наравно, лекарско особље које ради мора да буде вакцинисано, поготово особе које су у контакту са зараженим. Ова болест је веома, веома заразна. Индекс контагиозности је скоро сто посто", нагласила је Ристовићева.

Из тог разлога апелује да је неопходна лична заштита и вакцинација.

Када је пацијент заразан

Упозорава и да је пацијент најзаразнији у 48 сата пре избијања оспи и пет дана после избијања оспи. 

"Болест малих богиња се преноси директним контактом, значи секрет из носа, ждрела, капљицама се директно преноси на особу која је близу. Зато су увек ти блиски контакти ризични и тако се болест преноси", наводи докторка.  

Истиче да заражена особа мора да буде у изолацији и да се јави у здравствену установу.

Што се тиче оспе, каже да је она веома типична и да се јавља иза ушију, онда иде преко лица и спушта се на труп, руке, ноге и изгледа, као да је "пао туш".

"Врло је типична оспа и код деце и код одраслих може да буде другачија. Ми ту оспу можемо врло лако да препознамо на клиници. Код тешке форме болести је одмах висока температура, пацијент је малаксао, оспа је веома издашна, пацијенти пуно кашљу. Ми радиографијом утврдимо да такав пацијент има упалу плућа и  одмах их хоспитализујемо", истакла је Ристовићева.  

Докторка упозорава и да као компликација код малих богиња може да дође до запаљења мозга, али да је, како каже, то срећом ретко.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво