Читај ми!

Респираторни вирус даје тежу клиничку слику, једно дете у Тиршовој на механичкој вентилацији

Начелница Интензивне неге Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, др Снежана Рсовац, каже за РТС да респираторни синцицијални вирус ове године даје изузетно тешку клиничку слику, као и да је једно дете на механичкој вентилацији због бронхиолитиса изазваног тим вирусом.

Докторка Снежана Рсовац наводи да је у последњих месец дана знатно повећан број деце која се јављају лекарима, посебно у последње две недеље.

"И то деце млађег узраста, одојчади, па до треће, четврте године са тежом сликом бронхиолитиса, махом узроковане респираторним синцицијалним вирусом", додаје докторка.

Истиче да тај вирус ове године даје изузетно тешку клиничку слику.

"Када год смо дежурни најмање четворо, петоро пацијената морају бити примљени на хоспитализацију због оваквог стања и захтевају хоспиталацију поред остале терапије", наглашава.

Наводи да постоји не класична вакцина, већ имуномодуларна терапија тј. антитела која се дају деци која су под ризиком.

"До сада смо ми спроводили то редовно код деце која су имала бронхопулмоналну дисплазију, срчане мане, деце која су имала неки тешки облик болести, превремено рођене деце. Ове године ми код терминске новорођенчади у одојачком периоду смо бележили изузетно тешку форму", истиче докторка Рсовац.

Наводи и да је једно дете на механичкој вентилацији управо због бронхиолитиса изазваног респираторним синцицијалним вирусом.

Говорећи о симптомима које треба препознати, указује да све креће са цурењем носа и сливањем, али да, када дете почне не само да кашље и теже дише, већ и када родитељи виде да дете није добро и да не може да једе – хитно треба да га одведу лекару.

Указује да ове године има и упала плућа, посебно код тинејџера, компликоване форме.

Када је реч о ковиду, тестира се и даље сваки пацијент који мора бити хоспитализован.

"За сада немамо значајнији пораст ковид позитивиних пацијената и у том смислу теже клиничке форме", додаје.

Замолила је родитеље да не одлажу вакцинацију деце за постојеће болсти које се могу превенирати.

"Ми смо били ослобођени клиничких слика малих богиња, великог кашља, то ће, уколико се настави овај тренд, бити наша реалност, а онда ће се на све то надовезати нови вируси", додаје докторка.

Указује да може доћи и до судара грипа, ковида и синцицијалног вируса. "Надам се само да ћемо обазривим, правилном поступањем успети тако нешто да превладамо", наглашава докторка.

Саветује и све који имају симптоме да остану код куће и буду одговорни према себи и према другима.

У Дечјој болници КБЦ "Др Драгиша Мишовић" тренутно је на лечењу 35 деце, углавном млађег узраста, троје има ковид, а шесторо туберкулозу. И у Институту за мајку и дете бележе повећан број пријема деце.  

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво