Читај ми!

За један дан пет пешака оборено на пешачким прелазима у Београду

Само у Београду је на пешачким прелазима од јуче оборено пет пешака. Све је највише потресла вест да је у Булевару краља Александра на пешачком прелазу синоћ погинуо 26-годишњи младић.

У Булевару краља Александра, на месту где је синоћ, док је прелазио улицу на пешачком прелазу, држећи девојку за руку, страдао двадесетшестогодишњи младић, савијени су стубићи, разваљен зид и сломљено стакло.

На њега и девојку налетео је двадесеттрогодишњи возач аутомобила марке "ауди". Младић је преминуо на лицу места, а девојка је колима Хитне помоћи превезена у ВМА.

Према речима очевидаца, узрок трагедије највероватније је неприлагођена брзина. Возач М. Н. је ухапшен и одређено му је задржавање до 48 часова, а потом ће уз кривичну пријаву бити приведен Првом основном јавном тужилаштву.

Грађани кажу да на овом пешачком прелазу није најбезбедније прелазити улицу ни усред дана.

"Као што видите, није ништа обележено, јако је тешко, чак и ја кад возим некада, непрегледно је доста, а људи често само излете на улицу и прелазе, мислим није до људи, него знакова нема, нема никаквог обележја да кажем у виду ограничења брзине или просто неки полицајац да буде ту, тако да слабо је обележено", каже један Београђанин.

Према подацима МУП-а, од почетка ове године, у саобраћајним несрећама на пешачким прелазима погинуло је 15 пешака, а 750 је повређено. Само током претходног дана, у Београду се догодило пет саобраћајних незгода у којима су оборени пешаци на обележеним прелазима.

"Пешаци страдају прелазећи пешачки прелаз и својом грешком када, на пример, то раде када је црвено светло на семафору, страдају грешком возача који не прилагоди брзину тако да може да пропусти пешака на пешачком прелазу, али и одговорношћу управљача пута, који не одржава саобраћајну сигнализацију у вези са пешачким прелазом у исправном стању", рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја. 

Управа саобраћајне полиције апелује на возаче да повећају опрезност и смање брзину кретања у зонама пешачких прелаза, али и на пешаке да улицу прелазе искључиво након што се увере да то могу безбедно да ураде.

Двадесеттрогодишњи возач који је усмртио младића на пешачком прелазу у Булевару краља Александра осумњичен је за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја. За саобраћајне несреће у којима има погинулих у Србији је максимална казна 12 година затвора, а, на пример, у Великој Британији могуће је добити и доживотну казну.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво