За сваку бољку тражимо специјалисту – јесу ли лекари опште праксе неправедно скрајнути

Пријатељи из иностранства неретко нам завиде што и за најмању бољку можемо да добијемо по неколико мишљења лекара специјалиста. С друге стране, код нас се лекари опште праксе жале на то да су неправедно скрајнути, да се баве више папирима, него медицином и да су многи од њих узалуд ишли на специјализацију.

Поједини пацијенти имају утисак да се лекари опште праксе више баве администрацијом и издавањем упута него лечењем. Да ли је то права слика и да ли у овом случају зависимо од среће, односно од тога ко нам је лекар и у ком дому здравља?

"Нажалост, погрешна слика и погрешан утисак. Изабрани лекари, породични или опште медицине су прва и последња карика у здравственом систему. Изабрани лекари имају много веће ингеренције и много тога може да се заврши на примарном нивоу. Све информације се сливају код нас и ми пацијента гледамо свеобухватно", каже др Драгана Ивановић, начелница Опште медицине.

Када су у питању специјалисти опште медицине, ту је дијапазон прегледа врло широк тако да лекари тврде – пацијенти могу да буду мирни и да имају поверења.

"Имамо могућност да радимо лабораторију, основни преглед као што смо и учили на факултету, значи да пацијент буде прегледан зависно од тегоба које има. Имамо могућности да радимо лабораторијску дијагностику, рендген, многе акутне ствари се решавају код нас, долазе пацијенти са акутним симптомима почевши од лумбалних, температура, уринарних инфекција, све се то завршава на примарном нивоу", истиче Ивановићева.

Лекар који има и искуства у 70 одсто случајева ће сам помоћи пацијенту. Ако то није могуће, због тежег здравственог стања или компликованије интервенције, упутиће га на специјалистички преглед или болничко лечење. Тако би требало да буде.

Међутим, лекари тврде да се неретко дешава да пацијенти у старту траже специјалистички преглед, што може бити додатни узрок за дуге листе чекања.

Чињеница је да је ковид пореметио систем, али има истине и у томе да је и пре ковида било листа чекања и превише админстративних процедура.

Министарка здравља Даница Грујичић најавила је је да ће до Нове године бити укинуто заказивање само од првог до петог у месецу како би се избегло да ургентни центар остане оно што је сад, практично највећи дом здравља у Србији. У домовима здравља кажу да чекају званично упутство Министарства.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво