Читај ми!

Два милиона долара за лакши пут до посла особама са инвалидитетом

У Србији живи око 800 хиљада особа с инвалидитетом. Тек девет одсто има стално запослење. Да им пут до запослења буде лакши, покренут је пројекат економског оснаживања, који ће се током наредне четири године спровести у 6 градова у Србији. Пројекат је вредан два милиона долара.

Степенице и предрасуде основни су проблем на путу до посла особа с инвалидитетом. А без посла нема ни укључивања у друштво, ни финансијске сигурности нити шансе за самосталан живот.

 

"Огроман број послодаваца и даље уплаћује одређену накнаду у буџет РС пре него што приступа активном запошљавању особа с инвалидитетом и стога имамо ситуацију да се особе с инвалидитетом и даље перципирају као социјални проблем, као социјална категорија а не као социјални капитал", каже Јована Кривокапић Миловановић из Форума младих с инвалидитетом

У Србији послује 61 предузеће које запошљава особе с инвалидитетом или им помаже да лакше дођу до посла.

"Покушава да нађе онај прави модел и могућност запошљавања особа са различитим степеном инвалидности. Модел би требало да буде то укључивање не инклузија где се прави сепаратна врста модела где људи са одређеним инвалидитетом раде засебно" каже Александар Перић из Привредне коморе Србије.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил рекао је да два милиона долара није тако велики новац али ће свакако омогућити да се уклоне препреке, не само на путевима и у приступу институцијама већ и да што лакше нађу посао.

Да ће особама с инвалидитетом олакшати пут до посла у наредне четири године, обавезали су се и Нови Сад, Суботица, Ниш, Врање, Београд и Зрењанин.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво