Читај ми!

Академци представили научно-истраживачке радове на београдском конгресу

Центар за научно-истраживачке радове студената, пројекат је Савеза студената Технолошко-металуршког факултета који омогућава академцима да пишу радове уз менторство професора и излажу их на конгресу. У пројекту је, у протеклих пет година, учествовало више од 150 академаца. Радове су ове године представили у Научно-технолошком парку "Београд".

Циљ пројекта је оспособљавање студената за писање научно-истраживачких радова, стицање практичних вештина, критичког размишљања и промовисање науке и инжењерства.

Своје радове представило је дведесетпеторо студената треће и четврте године основних, као и мастер студија Технолошко-металуршког, Биолошког и Хемијског факултета.

"Показаћу синтезу и карактеризацију: како смо спојили композитни материјал који је у основи метал, ојачан базалним влакнима који су из грађевинске индустрије", каже студенткиња мастер студија ТМФ-а Даница Максимовић.

Невена је прошле године била најбоља. Конгрес је, каже, важан из више разлога. 

"Да радимо на заједничком духу и да се отвори могућност за бољу колегијалност између не само студената, него и студената и професора преко пројекта, а и касније у будућности", наводи студенткиња мастер студија ТМФ-а Невена Јаћимовић.

Радове излажу прво у мају, на малој смотри.

"Професори нашег факултета који чине жири, оцењују и рангирају радове према квалитету и презентовању. Након тога, студенти имају у плану израду рада, који је услов за излагање на конгресу СНИРС ТМФ", објашњава руководилац Центра за научно-истраживачке радове студената ТМФ-а Сара Сегић.

Шта интересује академце 

Академце, пре свега, интересује хемијско инжењерство, заштита животне средине, добијање и својства нових материјала, биотехнологије и биохемијско инжењерство.

"Њихови резултати су у нивоу студената докторских студија, иако су они студенти основних академских студија, што су и потврдили учествујући недавно на једној озбиљној међународној конференцији", истиче професор Ђорђе Вељковић са Технолошко-металуршког факултет Универзитета у Београду.

На конгресу се бирају три најбоља рада и најбољи презентер.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво