Читај ми!

Грујичићева: Српском здравству потребна дигитализација

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила једа је Србији и њеном здравству потребна дигитализација како би лекари сву своју енергију могли да посвете лечењу пацијената, а не да драгоцено време троше на административне послове.

Даница Грујичић на конститутивној седници Савеза за здравство, у организацији НАЛЕД-а, изјавила је да се све велике идеје на крају своде на развој средина где грађани највише остварују своје животне потребе, а то је локална заједница.

"Пројекат Министарства здравља о породичном лекару је уствари идеја, да кроз већу подршку породичним лекарима, а то су лекари у најлокалнијој заједници, остваримо примарну здравствену заштиту која превентивним деловањем остварује већи степен здравствене заштите целог народа", рекла је Грујичићева.

О увођењу електронског картона 

Теме о којима се разговарало на седници биле су и увођења јединственог електронског здравственог картона.

Саговорници су се сагласили да би наредни корак у дигитализацији требало да буде повезивање свих установа и лекара специјалиста кроз електронски упут и електронски медицински досије и олакшавање приступа пацијената лекарима специјалистима.

Успостављање електронског досијеа биће један од кључних реформских приоритета Савеза за здравства који ће, наведено је на скупу, пружити подршку Министарству здравља и ресорним институцијама у овом послу.

Истакнуто је да је идеја код увођења досијеа да приступ овој евиденцији добију и лекари у приватним установама, у циљу ефикаснијег лечења.

Фокус на смањењу листа чекања 

У фокусу савеза, како је речено, у наредне две године биће и рад на смањењу листа чекања и повећању броја услуга које ће грађани моћи да обаве у приватном здравству о трошку РФЗО, као што је сада случај са дијализом, вантелесном оплодњом, хипербаричном комором и катарактом.

Трећи приоритет је, казали су учесници, даља дигитализација процедура, пре свега у вези клиничких студија и добијања дозвола за лек, како би нове, модерне и ефикасније терапије биле доступне грађанима Србије.

Новоизабрани председник Савеза за здравство Вукашин Радуловић навео је да ће Савез подржати спровођење Програма дигитализације у здравственом систему, у делу који предвиђа увођење услуге еБоловања.

"Циљ нам је, између осталог, да и лекари у приватном сектору добију могућност да отворе боловање пацијенту. Фокус нам је и увођење услуге еУпут где желимо да омогућимо да лекари специјалисти издају упуте за даље лечење, чиме бисмо поштедели грађане враћања код изабраног лекара. И на крају, циљ је да услугу еРецепт, која важи за лекове са А листе, проширимо и на Б, Ц и Д листу лекова", рекао је .

Директор сектора за ИТ у РФЗО Марко Јовановић нагласио је да је та институција увела САП информациони систем и тиме успоставила увид у робно-материјално стање здравствених установа, а све у циљу оптимизације утрошка и стварања великих финансијских уштеда.

Савез ће министарству у наредних месец дана представити анализу и препоруке за унапређење процедуре стављања лека на тржиште која уместо девет месеци, траје две до три године што грађанима отежава приступ лековима.

Такође, како су се сагласили учесници састанка, акценат ће бити стављен и на поједностављење клиничких испитивања лекова.

Наведено је да ова процедура у Србији траје и до три пута дуже него у другим земљама и одвраћа компаније да улажу у испитивања у нашој земљи.

Руководство Савеза 

Чланови Савеза изабрали су ново руководство.

У наредне две године овим радним телом председаваће Вукашин Радуловић, суоснивач компаније "Хелиант", док су за потпредседнике изабрани Уна Љубичић, директорка за ретке болести у компанији "Фајзер", Владимир Типсаревић, директор за јавне политике и односе са јавношћу у "Ново Нордиск Фарма", Дејан Пешић, директор "МедиаГруп", а из редова локалних самоуправа у раду Савеза ће учествовати Лидија Димитријевић, заменица градоначелника Лесковца.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво