Читај ми!

Амбасадор Србије у Турској: Атмосфера релаксирана, али избегавати јавна места

Амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић каже за РТС, поводом позива грађанима да избегавају одласке у ту земљу због могућег терористичког напада, да је атмосфера у Анкари врло релаксирана, али апелује на грађане да избегавају места јавног окупљања. У Истанбулу, ситуација је нормална, каже директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић, али додаје да је можда мало веће присуство полиције на улицама.

Због могућих терористичких напада, шеф дипломатије Ивица Дачић упозорио је грађане Србије да у наредном периоду избегавају одласке у Турску, посебно у главни град, Анкару. Амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић рекао је у Београдској хроници да је атмосфера у том граду врло релаксирана и да нема атмосфере да би се могао наслутити било какав напад.

"Ова информација је стигла посредством наше Војно-безбедносне службе, а информација је дошла од представника западних служби", наводи Марковић.

Турско министарство унутрашњих послова овога пута, приметио је амбасадор, није СМС-ом обавестило грађане да има сазнања да се спрема напад, што је иначе пракса тамошњих власти.

"Ја ћу поновити и речи нашег министра - повећан је ниво опреза наших грађана који по било ком основу намеравају да бораве у Турској. То и ја молим и очекујем од наших грађана, и избегавање места јавног окупљања. Било какви митинзи, нека ултрапрометна места, то свакако избегавати у наредном периоду", апелује Марковић.

Друге земље, напомиње, нису упутиле такав позив својим грађанима.

"Оно што знам је да ниједна друга амбасада, било које земље, велике или мале свеједно, није позвала своје грађане на начин како смо се ми обратили", истакао је амбасадор.

Поповић: Чини ми се да је веће присуство полиције, али нема тензија

У Турској је и Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда. Он је у Истанбулу, граду у коме се недавно десио терористички напад.

"Оно што ја могу да кажем после неколико дана проведених у Истанбулу, јесте да је ситуација, рекао бих, нормална. Можда се чини мени, али мало је веће присуство полиције на улицама, поготово у улици коју сам обишао, у улици у којој се и догодио терористички напад", каже Поповић.

Нема, додаје, неких знакова тензије или било чега што би подсећало на страх од могућег терористичког напада.

"Са друге стране, ја сада гледам њихове телевизијске програме. Овде је главна вест интервенција турске војске у областима где се претпоставља да се налази Радничка партија Курдистана. У скупштини траје расправа управо о том питању", наводи Поповић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво