Читај ми!

Селаковић на Кадињачи: Положили су своје животе у име вишег циља

У Меморијалном комплексу Кадињача код Ужица обележена је 81. годишњица легендарне битке, која сведочи о херојским новембарским данима 1941. године.

Тe 1941. године припадници Радничког батаљона, којим је командовао Андрија Ђуровић, као и борци Првог батаљона Посавског одреда и Орашке чете, Другог Шумадијског одреда, пружили су жесток отпор далеко надмоћнијим немачким војницима бранећи Ужичку републику, тада једину слободну територију у Европи.

"Ужице је један од незваничних градова хероја Другог светског рата, град који је био седиште прве слободне територије на тлу окупиране Европе, град који је дао велике жртве за слободу у борби против фашизма и нацизма", рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

Указао је да, колико год то парадоксално звучало, "велики народи и њихови митови се често не рађају у победама, јер оне могу бити последица случаја или ратне среће, већ у поразима и то оним поразима у којима је група људи у име вишег циља свесно пристала да највећу од свих жртава положи, да положи сопствени живот".

Многобројни борци Радничког батаљона јуначки су страдали у борбама на Кадињачи 29. новембра 1941. године. Непријатељске снаге су пробиле последњу одбрану слободног Ужица, али хероизам тих јунака остао је упамћен у временима која су уследила. Ова битка једна је од највећих, несвакидашњих и по много чему посебна.

"Врховни штаб организује одбрану слободне територије ради евакуације важних ресурса из града Ужица ка Златибору и Босни. Одбрану организује на Кадињачи важном превоју између планине Таре и Јелове горе. Одбрану изводи Раднички батаљон са 270 бораца, Посавска са 150 бораца и Орашка цета са око 150 бораца. Наспрам себе имали су око 4.000 добро наоружаних непријатељских војника са тенковима и борним колима. Ова неравноправна битка тог 29. новембра трајала је око три сата, а у борби је погинуло око 180 бораца", рекао је генерал Љубиша Диковић.

Нагласио је да је битка на Кадињачи једна од славних и трагичних битака са колективним подвигом њених бранилаца. Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић подсетила је да су хероји Кадињаче – металци, пекари, ткачи, обућари, дали своје животе да би се неки други животи наставили.

"Ужице је поносно на својих 67 слободарских дана, а Ужичка република као једина оаза слободе на европском континенту има своје место у историји Европе. Најмање што можемо је да ми својим присуством на Кадињачи сваког 29. новембра одамо пошту и покажемо да памтимо", истакла је ужичка градоначелница.

Венце и цвеће на Спомен-комплекс "Кадињача", који је обновљен 2011. године, положиле су делегације Владе Србије, Министарства одбране, борачких организација, а ужички свештеници служили су помен свим настрадалим борцима у бици на Кадињачи.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво