Читај ми!

Шта би ЕКСПО 2027 донео Београду

У Паризу су боје Србије данас бранили Новак Ђоковић, Стефан Миленковић и Мики Манојловић. Не на тениском терену, у концертној дворани, позоришту, већ на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе. Са државном делегацијом су представили кандидатуру Београда за домаћина међународне изложбе ЕКСПО 2027. Свечани пријем за високе званичнике, које предводи премијерка Ана Брнабић, одржан је у париском Музеју уметности и заната.

Изложба ЕКСПО 2027 би Београду донела више од два и по милиона гостију и економску корист која премашује милијарду евра, рачуница је коју су изнели представници Србије на представљању кандидатуре у Паризу.

Како је најавио министар финансија Синиша Мали, у плану је изградња новог сајамског простора поред будућег Националног стадиона, где би се и одржала изложба на којој би учествовало око 120 земаља.

"Ми на светским изложбама учествујемо од 1885. године, али ово је први пут да смо се кандидовали да буде код нас. Тако да представљамо Србију у свету, до сада су сви састанци, све презентације прошле јако добро. Људи који одлучују где ће бити изложба су своју делегацију већ послали у Србију, имали смо јако добре састанке", каже премијерка Ана Брнабић која предводи пријем за високе званичнике у Музеју уметности и заната у Паризу.

Истиче да је данас кључни дан, да је министар Мали, који води овај пројекат, имао добру презентацију, а да ће се на пријему сви заједно још једном обратити присутнима.

Премијерка наглашава да је изложба ЕКСПО 2027 веома важна.

"Зато је и тако огромна конкуренција да добијете да будете домаћин једне овакве светске изложбе. Онда је цео свет код вас. Читав свет би онда дошао у Београд и у Србију. Економски би то значило да се представљамо као дестинација која је занимљива читавом свету, која има нешто ново да понуди свету. Не одустајемо, тешка је конкуренција, даћемо све од себе", истиче премијерка. 

У трци са Београдом су још четири града: шпанска Малага, Пукет у Тајланду, Минесота у Сједињеним Државама и Барилоће у Аргентини. Београд у тој конкуренцији истиче утицај различитих култура које су допринеле посебности града.

"Кандидатуром за ЕКСПО 2027 Београд гледа у будућност, док истовремено остаје веран свом богатом и разноврсном историјском наслеђу. Иако је Србија дуго присутна на светским сајмовима, ова специјализована изложба у Београду била би прва у југоисточној Европи још од 1991. године", рекла је супруга председника Србије Тамара Вучић. 

Домаћина ЕКСПО 2027 бира 170 земља чланица Међународног бироа за изложбе, тајним гласањем у јуну идуће године. 

Следи неколико месеци лобирања, а уколико Београд победи, имаће четири године да се спреми за манифестацију.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво