У Грачаници мирно

После јучерашњег сукоба у Грачаници је данас мирно. Mонаси који подржавају владику Артемија ноћас напустили Грачаницу. Патријарх српски Иринеј уверен да ће СПЦ наћи решење за проблеме у Епархији рашко-призренској. Епископ Атанасије осудио инцидент у Грачаници.

После сукоба монаха који подржавају епископа Артемија, односно именованог владику Атанасија у порти манастира у Грачаници данас је мирно. Монаси који подржавају владику Артемија ноћас су напустили Грачаницу, јавио је дописник РТС-а.

Поводом одлуке Синода Српске православне цркве о разрешењу владике Артемија, патријарх српски Иринеј изјавио је синоћ да је уверен да ће СПЦ наћи најбоље решење за превазилажење проблема у Епархији рашко-призренској.

"Епископ Артемије је добар и честит човек, али је послове био превише препустио другима који су га компромитовали", изјавио је патријарх Иринеј за Телевизију Чачак.

Синод СПЦ разрешио је епископа Артемија дужности управљања Рашко-призренском епархијом због неспремности да извршава одлуке Синода и Сабора, као и због сазнања да постоје велике неправилности, нејасноће, па чак и злоупотребе појединих лица и институција у тој епархији.

Епископ бачки Иринеј саопштио је да Артемије остаје епископ, али нема право управљања епархијом до завршетка процеса утврђивања његове канонске одговорности, који је Синод такође јуче покренуо.

Епископ администратор Епархије рашко- призренске Атанасије (Јевтић) осудио је јучерашње насилно проваљивање лаика и групе монаха из манастира Црна Река у манастир Грачаницу, оценивши то као отворени бунт против поретка и устројства Српске православне цркве и одлуке Светог архијерејског синода.

Новонаименовани епископ администратор Атанасије изражава посбено жаљење над чињеницом да је покушају насилног упада у манастир Грачаницу претходило, а и током немилог догађаја пратило, мноштво бестидних лажи и клевета.

Нечасна кампања Симеона Виловског

Те лажи и клевете ширене су преко разних анти-црквених интернет сајтова и преко телефонских порука, чији су творци иста лица која су организовала јучерашњи разбојнички препад на манастир у коме се налази привремено седиште Епархије, изјавио је администратор епископ Атанасије у писаној изјави достављеној медијима.

Епископ Атанасије је истакао да се владика Артемије не може бранити стварањем парацрквених групица, парасинагога које прете не само јединству Епархије већ и целе СПЦ.

Не може се градити култ једне личности, а истовремено газити ауторитет његове светости патријарха, Светог архијерејског синода и Сабора Српске православне цркве, изјавио је владика Атанасије и додао да се ни Косово не може бранити антикосовском етиком као што се добро не може остварити на зао начин, јер добро чињено не на добар начин није добро!

Владика је додао да су без трунке људске и хришћанске свести и савести ширене гнусне неистине о покушају тобожњег ''атентата'' на владику Артемија, ''избацивању'' сестара из Гориоча и коришћењу НАТО-војске која све године боравка владике Артемија обезбеђује овај манастир.

Измишљани су наводи, подсетио је владика Атанасије, да су на јучерашњу Сретењску Литургију ''дошли само следбеници Хашима Тачија'', иако је у цркви Грачаници било око 200 верника са знатним бројем деце од којих је двоје јуче крштено, а сва деца и многи други су се причестили.

Оваква нечасна кампања коју спроводе послушници Симеона Виловског, само потврђује да у овој Епархији већ годинама постоји духовно болесна и канонски посрнула ситуација, навео је владика.

Међутим, у Цркви Кроткога Христа не сме да буде хајдучије, већ поредак и благочиније, поштовање предањског и литургијског поретка цркве, него: "Да све буде благообразно и по поретку".

Привремено угашен сајт Епархије

Владика Атанасије је рекао и да је он као администратор био принуђен да, због настављеног антицрквеног рада досадашњег Интернет сајта Епархије рашко-призренске, привремено угаси и да је у току нова поставка Интернет презентације.

"Текстови пуни острашћене мржње, неистина и клевета немају место на сајту на коме стоји светосавски грб наше Цркве и име ове епархије. Свака делатност у име Епархије која није са благословом администратора Епархије сматраће се злоупотребом", поручио је владика Атанасије.

Он је рекао да је сајт Епархије годинама коришћен за пласирање разних "политикантских и субверзивних вести" које су урушавале углед Епархије и СПЦ у целом свету.

Преко тог сајта је одржавано лажно стање којим је штићено све оно што је рађено у име владике Артемија, а чије су се погубне последице понајбоље јуче виделе у немонашком и нехришћанском понашању поједине његове "духовне деце", рекао је владика Атанасије.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво