Гостопримство нишког Медицинског факултета – школују скоро 300 будућих лекара из целог света

Због рата у Украјини, 170 страних студената са тамошњих факултета медицине прешло је на нишке факултете. Тиме се број страних студената готово удвостручио.

Бежећи од рата са стрепњом су дошле у Србију. Ипак, врло брзо су, кажу, заборавиле на све и потпуно се прилагодиле.

"Била сам у почетку толико нервозна, страховала сам како ћу се прилагодити новој земљи, али Медицински факултет у Нишу ми је пружио комплетну подршку, осетила сам се добродошлом. Већ сам са својим истраживачким радом учествовала на конгресу, на чему сам посебно захвална", каже Ширин Рахмани, студенткиња из Саудијске Арабије.

"Нисам знала где да наставим студије, добила сам препоруке од других студената за Ниш и одушевљена сам квалитетом образовања, људима, свиђа ми се град, сви су предусретљиви", додаје Нидија Сабу, студенткиња из Индије.

Ема Ања, студенкиња из Велике Британије, поручује да је изненађена како сви добро говоре енглески језик. "Овде постоје одлични услови за студирање, имамо одличну праксу. Волела бих да сам Ниш открила раније, могла бих себе да замислим да живим овде", додаје она.

За разлику од њих, Аника из Немачке одмах је изабрала Медицински факултет у Нишу, каже да је срећна што је успела да се упише.

"Српски лекари су друга највећа група лекара који раде у Немачкој, важе за одличне стручњаке, зато је Ниш за мене био први избор, пре две године када сам се ја уписивала, није било много странаца", наводи Аника Зобер, студенткиња из Немачке.

Тренутно је на факултету 268 студената из иностранства.

"Подједнако у сваком делу факултета можете чути енглески, српски али и немачки, италијански... И не само то, постоји пуно ствари које ми од њих можемо да научимо и слободно могу да кажем да су они нама помогли да у некој мери унапредимо нашу наставу", истиче Горан Раденковић, продекан за наставу на енглеском језику.

Декан Медицинског факултета у Нишу Добрила Станковић Ђорђевић наглашава да су прве године уписали свега тринаесторо студената. "Мислим да су студенти те прве генерације били јако задовољни и да је то била једна врста рекламе", додаје деканка.

Студијски програм на енглеском језику постоји од 2019. година, а годишња школарина за стране студенте је 5.500 евра.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво