Читај ми!

Одбор за придруживање у Стразбуру: Важан напредак Србије на путу ка ЕУ

Другог дана заседања парламентарног Одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије у Стразбуру, усвојена је декларација којом је истакнута важност напредовања Србије на европском путу.

У декларацији је поздрављен напредак који је Србија до сада остварила у приступним преговорима, апелује се на Европски парламент и Европску комисију да остану активни заговорници проширења и изражава подршка српском путу ка евроинтеграцијама, објављено је на сајту Европског парламента.

Посланици су у декларацији истакли и да ће напредак рефероме владавине права и дијалог Београда и Приштине одредити темпо приступања и поздравили чињеницу да је чланство у ЕУ и даље стратешки циљ Србије.

У декларацији се поздравља и посредовање ЕУ у дијалогу између Београда и Приштине на највишем политичком нивоу да би се постигла свеобухватна нормализација односа између страна и понавља да се сва отворена питања морају решавати кроз дијалог посредством ЕУ.

Осуђују се све једностране и некоординисане радње које угрожавају стабилност и понавља потреба да се у потпуности спроведу сви постигнути споразуми у оквиру дијалога Београда и Приштине уз подршку ЕУ без даљег одлагања.

Посланици поздрављају подршку Србије независности и целовитости Украјине, одбијање да призна референдуме у четири украјинске области које су се придружиле Русији, али и подсећа да се Србија није ускладила са рестриктивним мерама против Руске Федерације које Европа уводи због руске агресије.

У документу је изражена забринутост због релативно ниског нивоа јавне подршке за чланство у ЕУ у Србији, понавља да је ЕУ далеко најближи партнер у региону, главни инвеститор и главни донатор.

У декларацији је наглашена важност међустраначке дебате и политичког дијалога у новоконституисаном парламенту као суштински елемент демократије и кључни фактор за широк политички консензус о реформама у вези са приступањем ЕУ.

Она поздравља и претходну конструктивну улогу законодавне власти у другој фази организованог међупартијског дијалога од стране Народне скупштине и уз посредовање Европског парламента.

У декларацији је поздрављена промена Устава након референдума одржаног у јануару 2022. године, која имају за циљ јачање независности правосудног система и унапређење транспарентности и делотворности правосудних институција у Србији и подсећа да ове реформе играју кључну улогу у унапређењу процеса придруживања Србије ЕУ.

Декларацију су подржали посланици Европског, као и српског парламента, а 14. састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије одржан је јуче и данас у Стразбуру.

Ово је био први састанак Одбора од избора у Србији у априлу ове године, а на састанку је учествовала и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво