Читај ми!

Вујовић и Коланђели: Регионални центри за управљање отпадом од следеће године

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић разговарала је са регионалним директором Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Матеом Kоланђелијем о динамици реализације инфраструктурних пројеката у домену управљања отпадом, који ће бити финансирани из кредитне линије ЕБРД и Француске развојне агенције (АФД).

Након што је делегацију ЕБРД-а упознала са најзначајнијим резултатима и пројектима из "Зелене агенде", усклађивањем законодавства у домену заштите животне средине са директивама ЕУ, министарка је предочила да се реализација пројекта који подразумева изградњу седам регионалних центара за управљање отпадом у Србији, одвија по плану.

"ЕБРД је стратешки партнер Владе Републике Србије и Министарства заштите животне средине у реализацији капиталних зелених пројеката који су од изузетног значаја за унапређење квалитета животне средине, а тиме и квалитета живота грађана", навела је Вујовићева.

Навела је да ће у првој половини 2023. године почети изградња регионалних санитарних депонија и пратеће инфраструктуре за третман отпада у Ваљеву, Ужицу и Пироту, док ће друга фаза обухватити Сомбор, Нову Варош, Сремску Митровицу и Рашку.

"Очекујемо да ће регионални центри за управљање чврстим отпадом у складу са највишим еколошким стандардима допринети и јачању свести о значају рециклирања, као и повећању процента рециклаже отпада у нашој земљи, чему и тежимо", рекла је Вујовићева.

Саговорници су изразили задовољство пројектом у Крагујевцу, којим је омогућен комплетан прелазак градске топлане са угља и мазута на еколошки прихватљивији енергент, и сагласили се да је то један од најуспешнијих пројеката реализован у сарадњи ЕБРД.

На састанку је договорено да ће се у наредном периоду разматрати и могућности за унапређење сарадње и заједничког учешћа у другим зеленим програмима ове финансијске институције, који се односе на климатске промене и друге области усмерене на очување и заштиту животне средине.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво