Читај ми!

Шта су предтекстовање и афинитет – како се заштитити од интернет превара

Реалне преваре су се из стварног живота одавно преселиле у сајбер простор, каже за РТС потпредседник Института за безбедносни менаџмент Саша Живановић. Поред класичних интернет превара, предтекстовања и афинитета, упозорава и да постоје високо софистициране интернет преваре. Саветује да је у заштити од превара најважнији "здрав разум", дигитална писменост, али и да грађани помоћ затраже од националне институције ЦЕРТ.

Саша Живановић је у Београдској хроници рекао да смо већ више од 20 година сведоци да су се преваре из стварног живота преселиле у виртуелни простор, посебно развојем информационо-комуникационих технологија.

Наводи да класичне интернет преваре карактериша употреба психолошких метода без коришћења злонамерних програма којим би утицали на рачунаре и рачунарске системе.

"Направи се неки примамљив оглас и увек извршиоци кривичних дела играју на лаковерност жртви и похлепу. Апсолутно смо лаковерни, ако ми не испитамо тржиште и видимо да је ово нешто примамљиво", објашњава Живановић.

Додаје да је оглас у коме се за лукс опремљен стан на лукс локацији тражи 400 евра примамљив, али да треба знати да је за данашње услове то мало пара и да ће се тешко наћи такав стан. 

У тим случајевима се интернет користи само као средство за извршење кривичног дела, да би се од више лица узео депозит за исти стан. 

Шта је превара предтекстовања и афинитета 

Указује да код класичних интернет превара постоје преваре предтекстовања и афинитета, као и са лутријом.

"Ја вас зовем телефоном и представим се као радник банке и кажем вам да је с вашег рачуна скинута дупло трансакција по једном основу. Да бих вам помогао, треба да ми потврдите ваш идентитет. Тражим податке о вашем рачуну, платној картици. Ви ми дате ваш пин, датум валидности картице ЦИВ", објашњава Живановић како изгледа превара предтекстовање. 

Преваре афинитета су, каже усмерене на неке етничке, верске, као и неке старосне групе.

"Сви желе да дуже живе и онда се појављују наводно препарати који продужавају живот, подмлађују људе, а у ствари то су неки лажни препарати. Огласи на којима пише, акција траје док трају залихе. Постоји велики број сценарија за преваре афинитета", истиче Живановић.

Како се заштитити 

Некада је била основна писменост да се научи писање и читање. Међутим, данас се, истиче, мора бити дигитално писмен.

Указује да је велика одговорност на медијима да што више пишу о томе, али и да имамо и институцију ЦЕРТ која на свом сајту информише о свим моделима превара на интернету.

Међутим, упозорава и да грађани врло ретко посећују тај сајт.

"Саветовао бих грађанима да увек кад је нешто примамљиво, кад се тражи нека хитност у поступању, нешто што вам изгледа много лепо и што је само сад и никад више, увек добро размислите да ли да се упуштате у такву ствар. Кажу људи како да се заштитим? Са две речи - здрав разум", саветује Живановић. 

Додаје да у сајбер простору свакако треба да се користе и друга правила. Постоје високо софистициране интернет преваре попут превара извршних директора, компромитација пословно-електронске поште и друге.

"Данас се то све може назвати финансијским сајбер криминалом. Број сценарија је заиста неограничен, од романтичних понуда за удају до богатства", упозорио је Живановић.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво