Одата почаст Милунки Савић и Антонији Јаворник

Министар одбране Небојша Стефановић одао је почаст Милунки Савић и Антонији Јаворник на Новом гробљу у Београду и поручио да се идентитет српског народа огледа управо у лику и делу тих ратних хероина.

Поводом обележавању годишњице смрти Милунке Савић и 110 година од њеног ступања у српску војску, Стефановић је, у присуству Почасне Гарде Војске Србије, представника Града и удружења СУБНОР, као и делегација из амбасада Русије, Француске и Велике Британије, положио венце на место где почивају српске хероине.

Стефановић је поручио да је идентитет једног народа у великој мери одређен његовом прошлошћу у коју су уткани конститутивни елементи, као што су традиција, систем вредности, културни обрасци и историја.

"Данас стојимо поносно и усправне главе се присећамо оних који су стварали идентитет српског народа, оних који су нам оставили јасне смернице како се он чува и завештали пошту у слободној Србији", казао је он.

Подсетио је да се ове године у Србији обележава 110 година од Првог балканског рата и истакао да победом у њему, као ни одбраном у Другом балканском рату, наша земља није окончала своју борбу за слободу која је почела 1804. године.

Министар је нагласио да су се наши хероји из балканских и светских ратова, попут Живојина Мишића, Степе Степановића, Петра Бојовића и осталих, уздигли до светских висина и ушли у легенде.

Захвалност Милунко Савић и Наталији Бјелајац 

Тако се, према речима министра, и боркиња у балканским ратовима и Првом светском рату и наредница у Другом пуку српске војске "Књаз Михајло", Милунка Савић уписала у историју светског ратовања као жена са највише одликовања.

Министар је навео да је храбра Милунка Савић у рат ушла представљајући се као Милун и да је током дугих ратовања била рањена девет пута, али и 12 пута одликована највишим српским и светским ордењима, као и проглашена за српску Јованку Орлеанку.

Додао је да је, након рата све до смрти, свој живот посветила хуманитарном раду, деци и одгајању сирочати.

Стефановић је казао да се умногоме "наша Србија" огледа у лику Милунке Савић.

"Милунка Савић била је све оно што је Србија, одлучна, храбра, поносна, спремна на разне жртве јер је знала да брани своје, да је праведна, да не мрзи јер не уме и не жели, да не тражи ништа туђе и из душе воли слободу", казао је Стефановић.

Он је истакао и да је стопама Милунке Савић ходала и Наталија Бијелајац, рођена као Антонија Јаворник, коју су називали Словенка са српским срцем.

Подсетио је да је та храбра жена у српску војску ушла на наговор свога стрица који је био официр Аустроугарске и говорио да је Србија једина земља у којој влада слобода, због чега је обукао насу униформу.

Министар је казао да се данас обележава годишњица од смрти Милунке Савић и 110 година од како је ступила у српску војску, али и да је на данашњи дан на Новом гробљу положена и урна Наталији Бјелајац.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво