Читај ми!

Осмаци могу да пријаве изборни предмет до 30. децембра

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за предшколско и основно образовање Милан Пашић изјавио је да ученици осмог разреда могу до 30. децембра ове године да се определе који ће предмет полагати на завршном тесту у оквиру комбинованог теста на крају осмогодишњег школовања.

Измене правилника о програму завршног испита о основном образовању објављен је у понедељак, јуче је ступио на снагу и у њему су дефинисани одређени рокови, казао је Милан Пашић Танјугу.

Објаснио да сада ученици имају могућност да уместо пет предмета, који су имали раније, изаберу један предмет који ће полагати.

"Предвиђено је да датум пријаве буде до 30. децембра текуће године. Ученици ће моћи на два начина да изаберу трећи тест, један начин је одласком у школу и попуњавањем формулара код одељеснког сатрешине или директора школе, а друга варијаната је елекстронским путем", рекао је Пашић.

Он је објаснио да избор трећег предмета може да се пријави електронски на порталу "Моја средња школа" где ће имати могућност логовања и у договору са родитељима изабрати одређени предмет.

"У изузетним случајевима, ако се деси, ученици ће имати могућност да до 1. фебруара промене пријаву, ако се неко предомисли да промени предмет, али то ће моћи само одласком у школу", рекао је Пашић и додао да ученици само једном могу да се предомисле и промене трећи изборни предмет.

Саветовао је осмаке да узму најмање пет тестова из претходних година, а најбоље све који су раније полагани, а који су били на комбинованом тесту, да их ураде и да избодују и виде где су се како показали.

Пашић је казао да је правилник измењен и у делу који се тиче бодовања тестова.

"Дошло је до измена концепта бодовања. Остаје бодовање из школе 60 бодова на успех, шести, седми и осми разред и остаје 40 бодова са завршног испита. Матерњи језик и математика бодоваће се са по 14 бодова, а трећи тест ће имати 12 бодова", обаснио је Пашић.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво