Читај ми!

Када ће радијатори бити топли, Никодијевић за РТС: Не смањујемо температуру у становима

Председник Скупштине Града Никола Никодијевић рекао је за РТС да када просечне дневне температуре буду испод 12 степени, радијатори ће бити топли. Функционалне пробе су у току, истакао је Никодијевић.

Председник Скупштине Града Никола Никодијевић рекао је, гостујући у Београдској хроници, да су функционалне пробе у току, а то су пробе које, пре свега, служе да се види да ли је систем спреман за грејну сезону.

Каже да су почеле јуче у Чукарици и Младеновцу. "Данас је ред на Нови Београд, ако то прође како треба, сутра идемо на остале београдске општине, тако да ћемо до петка-суботе завршити функционалне пробе", истиче Никодијевић.

Према његовим речима, функционалне пробе подразумевају испитивање пумпи, котлова, али грађани немају топлу воду у радијаторима када су у питању функционалне пробе. "То нама служи да видимо да ли систем функционише", понавља Никодијевић.

"Топле пробе не постоје ни у једној одлуци Скупштине Града нити у актима београдских електрана, термин су увели политичари последњих 20 година када хоћете да се грејање пусти пре 15. октобра", каже он.

"Топле пробе – то не постоји. Грејање може да се пусти у оном тренутку када је просечна дневна температура испод 12 степени. Пратимо временску прогнозу, у сталној смо кумуникацији са РХМЗ-ом, сваке године, а ове посебно, водимо рачуна и надамо се да зима неће бити оштра, јер ове године траје борба за енергенте у читавом свету, боримо се за што већу уштеду када су у питању наши системи", подвукао је Никодијевић.

"Нећемо дозволити да станови буду хладнији него претходних година" 

Када просечне дневне температуре буду испод 12 степени, радијатори ће бити топли, напоменуо је Никодијевић.

Указује да ће наредних дана средња температура бити око 15 степени, а када буди испод 12 степени, пустиће грејање.

"Било би добро да се понашамо рационално. Нећемо дозволити да станови буду хладнији него претходних година, јер би то било оптерећење за ЕПС. Као Град ћемо се трудити да сачувамо енергетску стабилност читаве Србије. Не смањујемо температуру у становима – она остаје према одлуци Скупштине Града, 20 плус минус један степен и грејаћемо док год буде било потребе", објаснио је Никодијевић.

"Обезбедили смо довољно енергената за ову сезону. У случају да не буде редовне испоруке гаса, спремили смо мазут, 37.000 тона, обезбедили смо више од законског минимума", закључио је Никодијевић.

"Добро је што се води аргументована расправа" 

Последња седница градске скупштине трајала је 16 сати. Никола Никодијевић рекао је да је дуго у Скупштини Града, као одборник од 2008, и да памти и времена када је једна седница – тада је био стари Пословник о раду – трајала и по неколико дана.

Одговарајући зашто је дошло до тога, Никодијевић каже да има већи број посланичких група које су ушле у Скупштину, а то је последица смањења цензуса на три посто и свака одборничка група има своје време и много је већи број одборника у опозицији.

"Добро је када се води аргументована расправа, смета ми када та расправа нема везе са дневним редом и када аргументи који се износе не одговарају истини, али то је део мог посла, морам и то да претрпим. Суштински то неће променити ништа, да ли седница траје пет или 16 сати, Скупштина једнако ефикасно као раније доноси одлуке", каже Никодијевић.

Уколико се буде водила аргументована расправа, уколико се сваки одборник буде држао оног што је на дневном реду, може се доћи до квалитетнијих решења, каже он.

"Уколико будемо износили паушалне политичке квалификације, уколико скупштинску говорницу будемо користили као политичку трибину, онда је то изгубљено време. Ако ћемо аргументовано разговарати о оним тачкама које су на дневном реду – о потребама Београђана – онда је то добра ситуација", рекао је председник Скупштине Града.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво