Читај ми!

Шта је све потребно школи да би имала продужени боравак

Велико је интересовање за продужени боравак, па у неким школама нема места за сву децу. Најчешћи разлог је недостатак простора. Да би једна школа имала продужени боравак, потребно је да за то има адекватан простор, опрему и наставна средства.

У Основној школи "Павле Савић" у Миријеву ове године уписано је 265 првака, што је девет одељења, па се у продуженом боравку тражило место више.

"Било је много већи број захтева при упису када су се деца тестирала. Родитељима је дат упитник који су они попуњавали и на неки начин конкурисали за боравак. Међутим, било је много већи број заинтересованих него што смо могли да примимо. Па смо нажалост били принуђени да одређеном броју родитеља не изађемо у сусрет", каже Милан Крстић, директор ОШ "Павле Савић".

Иако је интересовања било за пет одељења, због недовољно просторија у школи, оформљена су три. Предност су имала деца самохраних родитеља и примаоци социјане помоћи. Радно време боравка је од 7 до 17 часова.

"Ми овде омогућујемо потпун садржај, где деца завршавају своје домаће задатке, што је врло битно. Тако да родитељи када дођу кући провере, виде да ли је све то у реду, тако да имамо  лепу комуникацију", рекао је Крстић.

И у Основној школи "Јосиф Панчић" је много деце хтело у продужени боравак. Ове године први пут су уписана четири одељења првог разреда.

Милан Бајић, директор ОШ "Јосиф Панчић" каже да су се као школа потрудили да ове године изађу у сусрет тако што су пронашли нови простор у школи.

"Ми имамо око 171 уписаног првака, око 120 њих се изјаснило за боравак што не би могли да урадимо да нам Министарство није одобрило нови простор и нову групу у оквиру школе. За то је неопходно да се та просторија среди, да одговара стандардима, опремили смо је клупама и свим наставним средствима, тако да смо тај проблем за ову годину решили", рекао је Бајић.

Да би једна школа имала продужени боравак, потребно је да за то има адекватан простор, опрему и наставна средства. Плате учитељица у боравку за први и други разред финансира Министарство просвете, па учитељице које држе наставу и оне из боравка имају исту плату.

Мању имају учитељице из боравка за децу из трећег и четвртог разреда, јер њихов рад финансира Град. Њихова дневница, од јануара ове године, износи 2.300 динара. Наставу у боравку најчешће држе млади људи, углавном почетници у овом послу.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво