Читај ми!

Пандемија показала да анестезиолог није само особа која успављује у операционој сали

Током пандемије ближе смо упознали анестезиологе, нажалост на један тежи начин. Без њих борба са ковидом 19 није била могућа, али не само са њим. Они су ти који се боре за животе и ковид и нековид пацијената. Овог викенда размењивали су знање и искуство на 14. Конгресу анестезиолога и интензивиста.

У два дана стало је 18 сесија, 70 предавања, а све то је пратило око 700 учесника. Неки су се и први пут видели од почетка пандемије.

"Нажалост, свет је био сведок једне јако важне улоге анестезиолога током претходне две, две и по године, где онај други део наше специјалности, а то је интензивно лечење односно лечење најтежих пацијената дошло у фокус и некако је читава јавност спознала колико је то тежак и одговоран посао анестезиолога", проф. др Радмило Јанковић, секретар Европског удружења анестезиолога и интензивиста.

То им је омогућило да размене знање и искуство које су стекли у претходном периоду.

"Учили смо дан за даном како да лечимо те пацијенте и сваки дан смо размењивали знање са колегама из различитих делова света. Наша заједница има циљ да спасава животе и пружи најбољу негу пацијентима", каже проф. др Едуардо де Робертис, председник Европског удружења анестезиолога и интензивиста.

Проф. др Небојша Кнежевић, анестезиолог из Чикага наводи да су на 14. Конгресу анестезиолога и интензивиста размењивали знање и искуство, слушали једни друге, слушали  искуства лекара из других области, са других континената.

"Мислим да смо постали ближи у у размени тог неког знања и искуства и мислим да нам је свима и те како помогло", додаје Кнежевић.

Јанковић: Мало терапијских избора током првих таласа

Проф. др Радмило Јанковић наводи да су на почетку пандемије ковид 19, лекари имали мало терапијских избора, нарочито током првих таласа.

"Касније се ситуација јесте променила и сад је потпуно другачије са лековима који су усмерени управо на лечење вирусних инфекција, са вакцинама које су побољшале имунитет читаве популације. Ковид 19 данас више није иста болест која нас је толико мучила", каже Јанковић.

Кнежевић: Анестезиолог није само особа која успављује у сали 

Др Небојша Кнежевић наводи да су многи људи схватили да је анестезиолог исто лекар, и да има итекако важну улогу у здравственом систему.

"Оно што су људи такође схватили је да анестезиолог није само особа која успављује у операционој сали, ко брине у интензивној нези, постоперативно", наводи Кнежевић.

У лечењу пацијената у Србији учествује око 900 анестезиолога.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво