Читај ми!

Протест испред амбасаде Ирана, подршка борби за права жена

Протест подршке борби жена у Ирану одржан је испред амбасаде те државе у Београду, а окупљени су поручили да је борба жена у Ирану, борба за права свих жена на свету.

Иранац Сохеил Тохиди је на протест у Београд дошао из Новог Сада, и, како је рекао, подршка широм света веома је важна за жене у Ирану.

"Махса нас види са неба и она зна да има пуно браће и сестара у целом свету. Важно је да се зна да она није сама", рекао је Тохиди.

Додао је да сваки дан прати дешавања у Ирану колико је то могуће, јер је у тој земљи и интернет и даље искључен, па неке информације стижу са закашњењем.

"До сада је на протестима погинуло више од 200 људи, и то не може да се види нигде. Информације долазе тешко. Старлинк ради, али док се буде дошло до масовне употребе, проћи ће много времена", напоменуо је Тохиди.

Поручио је да Европа мора да стане на пут режиму у Ирану, и да свака држава треба да реагује и захтева реакцију амбасадора Ирана у својој земљи.

Један од учесника протеста је рекао да као мушкарац својим присуством шаље поруку солидарности свим женама које се боре за своја права.

"Могу да пошаљем само поруку солидарности свим женама које се боре за своја права у Ирану и стојим солидарно са њима. Ово је само симболичан гест и надам се да ће доћи до промене", рекао је он.

Додао је да га, када је положај жена у Србији, изузетно погађа број фемицида.

"Оно што мене увек изузетно погоди је број фемицида и насиље у породици. Језива је цифра од 22 убијене жене за овако малу земљу и страшно је да се на то не обраћа довољно пажње. То ме као људско биће изузетно вређа", рекао је он.

"Ово је спонтано окупљање, дошли смо да пружимо подршку женама у Ирану које се суочавају са мањком људских права, и пошто се слично дешава и овде ових дана, дошли смо да пружимо подршку и солидарност женској борби", рекла је једна од учесница скупа.

Учеснице протеста истичу и да је ово подршка феминизму, и да док свака жена на свету није слободна, не можемо говорити о слободи жена.

Позив за данашњи протест упућен је са неколико налога на друштвеној мрежи Твитер, без истакнутог организатора скупа.

Махса Амини, 22-годишњакиња из иранске провинције Курдистан, пала је у кому и умрла након што ју је у Техерану ухапсила такозвана полиција за морал, због непоштовања правила ношења хиџаба.

Њена смрт је изазвала демонстрације у више области, укључујући главни град Техеран.

Амбасада Ирана је 30. септембра упутила саопштење да ће Иран озбиљно наставити да се бави тим инцидентом све док се не утврди тачан узрок смрти.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво