Читај ми!

Директорка клинике "Лаза Лазаревић": Лаж је да је било штрајка, то су протестна окупљања

Запослени Клинике "Лаза Лазаревић" захтевају смену директорке те установе Иване Сташевић Карличић због, како кажу, мобинга и нарушених међуљудских односа у колективу. Најављују једночасовни штрајк сваког дана до испуњења захтева. У изјави за РТС директорка клинике тврди да је лаж и манипулација да је било штрајка. Наводи да су то била протестна окупљања и да су захтеви нелегитимни.

Директорка Клинике "Лаза Лазаревић" Ивана Сташевић Карличић рекла је за РТС да је "огромна манипулација и лаж" да је било штрајка у тој установи.

"Није се десио нити једног секунда, нити може у таквој установи. Била су протестна окупљања, од којих је четврто према извештајима полиције било политичко окупљање", рекла је Сташевић Карличићева.

Да подсетимо, запослени клинике рекли су да ће једночасовни штрајк одржавати свакога дана док не буде испуњен њихов захтев или директорка не донесе нове одлуке, јер су, како каже, они отворени за разговоре.

"На терену институција решавамо ове проблеме веома стрпљиво. Оно што ћемо надаље урадити је да ћемо, измакнувши тему са терена насиља и неаргумената, јер ниједан од ових несиндикалних захтева нема аргументацију, остати на путу солвентног пословања, нове опреме, процедура, свега онога што смо радили", рекла је Сташевић Карличићева.

Каже да су и претње штрајком незаконите, као и да ће разговарати о стручним стандардима, али не и о "несиндикалним захтевима".

"Оставши на терену законитости, о овим стварима нећемо разговарати, али хоћемо о стручним стандардима и потрудити се да на терену законитости заштитимо углед клинике", навела је Сташевић Карличићева.

Докторка Љиљана Симић, специјалиста психијатрије, рекла је раније да траже оставку в. д. директорке јер сматрају да су нарушени међуљудски односи у колективу и да се то одразило на квалитет рада.

"Директорка сама пише разноразне изјаве и позива запослене и уцењује их да потписују како би покретала дисциплинске поступке против других запослених. Уколико запослени одбијају они бивају санкционисани. Ми желимо да долазимо на посао растерећени, да можемо да се посветимо нашим пацијентима без сталног страха од могуће казне", истакла је тада др Симић.

Отворен Центар за аутизам

Клиника за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду добила је Центар за аутизам, а пројекат је направљен у сарадњи са Министарством здравља и Клиником за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић".

Уговор ће бити потписан 10. октобра и требало би да гарантује одрживост и сталну тежњу за увођењем нових технологија, рекла је директорка Клинике "Лаза Лазаревић".

Функционисаће као дневна болница за децу са аутизмом. У њој ће се обављати правовремена дијагностика - комплементарна неуролошка и психијатријска, а психолошку подршку добиће и родитељи.

У Центру за ментално здравље уводи се и бесплатна психолошка подршка, а на СОС линијама уводи се нова, пета опција, за 24-часовну подршку родитељима у часовима кризе или за едукацију. Томе ће допринети и апдејтована апликација Увек уз тебе.

У терапију се уводи и терапија са животињама, као и сензорна соба, која се налази у Клиници за децу и омладину.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво