Читај ми!

КЦС добио најсавременији апарат за проверу гласа и гласних жица

Универзитетски клинички центар Србије добио је најсавременији апарат за проверу гласа и гласних жица, и откривање и бенигних и малигних промена, у почетним фазама - ендовидеоларингостробоскоп. Довели смо фонијатрију на светски ниво, рекла је за РТС др Сања Крејовић и указала да је највећи бенефит апарата рана дијагностика карцинома ларинкса.

Једини у региону, Клинички центар Србије добио најсавременији апарат за проверу гласа и промене у гласу.

Др Сања Крејовић са одељења фонијатрије у Клиничком центру Србије рекла за РТС да је ово велики тренутак за српску фонијатрију.

"Уз подршку Клиничког центра и Министарства задравља успели смо да доведемо фонијатрију на светски ниво уз помоћ овог апарата", истакла је она.

Докторка Крејовић каже да се апаратом врши преглед гркљана, гласница, у питању је ендоскопски преглед који траје пар минута, али после тога глас се анлизира што може потрајати мало дуже, а битно је за воклане професионалце.

Према њеним речима, највећи бенефит апарата је рана дијагностика карцинома ларинкса.

"На основу класичног прегледа можемо да видимо основне структуре ларинкса, а посебним апаратом и светлом можемо да видимо и вибрацију гласница и ако не постоје вибрације откривамо карицном у почетном стадијуму, што је битно за лечење пацијената", рекла је Крејовићева.

"Ендоскоп се пласира у усну дупљу, преко језика, не иде дуборко, преглед не боли, чак радимо и деци овај преглед, може да се види ларинкс и све струиктуре на посебан начин са увеличањем и те вибрације битне за дијагностику", објансила је др Крејовић.

Сви пацијенти из Србије могу да дођу уз упут за фонијатријски преглед, рекла је она и додала да су то сви који имају проблем са гласом, а промуклност која траје дуже од две до три недеље потребно је да се испита и открије узрок.

"Можемо да добијемо добре податке и код пацијента који имају проблеме са говором, гутањем, дисањем и са слухом, јер за добар глас је потребан добар слух", подвукла је др Крејовић.

Крејовићева је говорећи о перспективи истраживања рекла да је за вокалне професионалце "јер њих пратимо од почетка каријере и то су превентивни прегледи који треба да постоје".

Истиче да се глас мења током живота, мења боју и квалитет, анализом гласа може да се то прати и да им се помогне фонијатријским третманом у лечењу и дијагностици.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво