Читај ми!

Највише недостају А+ и 0+ крвна група, потребни даваоци

Када би четири, уместо садашњна три од сто становника Србије били добровољни даваоци крви, били би потпуно мирни током целе године и задовољили све потребе, истакла је Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви. Казала је да тренутно највише недостају А + и О + крвне групе, а да су на минимуму А- и АБ-. Апеловала је на грађане да се одазову позиву и да, ако су здрави, дају крв.

Мирјана Кнежевић је за РТС нагласила да су тренутно једнодневне резерве крви смањене и да највише недостају  А + и О + крвне групе, а да су на минимуму А- и АБ-.  

Каже и да је у последње две недеље био бољи одзив добровољних давалаца крви, али да је потребно много таквих дана и недеља да се недељно прикупи бар 1.500 јединица крви како би се задовољиле све потребе.

У претходна два дана крв је дало само по 80 давалаца, што је, како је нагласила веома мало. 

Три од сто становника Србије су добровољни даваоци крви, а када би, како је истакла, дошли до четири становника на тај број, били би потпуно мирни током целе године.

"Лакше је када дође јесен, сада ћемо поново да се вратимо у средње школе, радићемо акције с матурантима. Током јесени се више компанија и фирми укључује јер су и њима преко лета радници на одморима. Верујемо и да ће ова јесен бити успешна и добра", очекује Кнежевићева.

Објаснила је и да жене могу давати крв на четири, а мушкарци на три месеца. 

Аутобуси Института за трансфузију су свакога дана на неколико локација у Србији.  

Данас ће један аутобус радити на Карабурми од 11 до 16 часова испред тржног центра.

"Временски са целокупном процедуром попуњавања упитника и прегледа потребно је двадесетак минута. Само давање крви траје пет до осам минута у просеку",  навела је Кнежевићева.

Апеловала је на грађане да се одазову позиву за давање крви и да све информације могу добити на сајту Института за трансфузију крви Србије. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво