Читај ми!

У Мионици откривен споменик Милану Ракићу

У Мионици је, на дан његовог рођења, откривен споменик српском писцу и дипломати Милану Ракићу.

Споменик, који је дело академског вајара проф. др Зорана Ивановића, открио је министар спољних послова Никола Селаковић, саопштено је из Министарства. 

Говорећи о Ракићу, Селаковић је навео да је овај песник име Србије, где год је у свету службовао као дипломата Краљевине Србије и Краљевине Југославије, а службовао је у некадашњој Отоманској Империји, у Приштини, у Скопљу, у Скадру, у Солуну, те као амбасадор у Риму и у Копенхагену, уздигао на највиши пиједестал и осветлао нам образ.

"Постао је познат и као српски дипломата тада у Отоманској Империји, службујући у нашем конзулату у Приштини у време када су Косово и Метохија били окупирани, у време када је над њима суверенитет имала нека друга држава, велико и моћно царство које се простирало на три континента, али ни тада није имао дилему коме та земља припада, ни тада није имао дилему да ли се за КиМ треба или не треба борити. Ту дилему немамо ни ми данас", навео је Селаковић.

Додао је да свака генерација Срба даје свој допринос у борби за Косово и Метохију, јер наша борба за КиМ јесте борба за наш опстанак и за наше постојање, као и да ни ова генерација, ни Србија, на челу са председником Вучићем, ни било ко ко се налази на неком одговорном државном месту, нема дилеме око тог питања. 

"За КиМ морамо да се боримо јер је то борба за Србију, за КиМ је часно и честито борити се," навео је Селаковић.

Селаковић је навео да ће Србија наставити да се бори да што већи број држава чланица УН поштује и признаје суверенитет Србије над КиМ, јер је тај суверенитет уписан и у Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, те да из дана у дана, из месеца у месец, све више држава ревидира свој став. 

Споменик је, наводе из Министарства, поклон Општини Мионица и постављен је у основној школи која носи име Милана Ракића.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво