Читај ми!

Усвојен захтев лозничких удружења, руше се продате куће у јадарским селима

Градска управа у Лозници донела је решења за рушење више од 40 објеката које је компанија "Рио Тинто" купила у јадарским селима за потребе рудника литијума, који су планирали да граде у том крају. Иницијативу за рушење покренули су представници удружења грађана из Горњих Недељица.

У селима Горње Недељице, Брезјак и Слатина оваквих објеката је на десетине. Реч је о кућама, које је компанија "Рио Тинто" откупила од власника, а који су приликом селидбе са собом однели све што им је било потребно, од столарије до кровова.

Захтев Влади Републике Србије, али и градској управи у Лозници за рушење ових кућа поднели су почетком године чланови два удружења грађана са подручја Горњег Јадра.

"Захтев за рушење тих кућа поднели смо 24. јануара, јер ово личи на стратиште, на ратиште. Ово је вид психолошког рата који се стално врши над становништвом, над нама, нашом децом", каже из Удружења "Не дамо Јадар" Златко Кокановић.

Из Удружења "Опстанак у долини Јадра" Петар Филиповић каже да је група грађана тражила да се поруше објекти из безбедносних разлога, јер је то ругла села. "Баш је изгледао очајно и коришћено је у пропагандне сврхе", наводи Филиповић.

Одговор на њихов захтев стигао је од градске управе у Лозници.

"Информисали смо их да је Одељење за планирање и изградњу Града Лознице до сада донело 45 решења о рушењу. Решења су донета 10. и 18. августа, како се документација комплетирала", објашњава градски менаџер Дејан Сталовић.

Додаје да су их упознали и да је у оквиру Града формирана радна група задужена да у оквиру својих надлежности надгледа ситуацију на терену, пре свега у циљу заштите безбедности грађана.

Рушење објеката требало би да почне идуће недеље.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво