Читај ми!

Ружић: Нема разлога да настава на факултетима не почне по непосредном моделу

Нема разлога да настава на факултетима не крене по традиционалном непосредном моделу, изјавио је министар просвете Бранко Ружић и истакао да ће нова академска година на свим високошколским установама почети интонирањем химне.

Бранко Ружић је у студентском дому "Карабурма", где је присуствовао расподели места за бруцоше у студентским домовима, рекао новинарима да интонирање химне показује афирмацију државних симбола и неприкосновено идентитетско питање.

У студентском дому "Карабурма", данас је почела расподела места за студенте мушкарце који су примљени у Установу Студентски центар "Београд", а Ружић је истакао да је ове године много веће интересовање за боравак у тим установама.

"Више од 15 одсто је већи број оних који су аплицирали, то је негде око 2.800 студената, нових места за бруцоше ће бити 1.211, и то осликава утисак и уверење најмлађих грађана да су стандарди и услови боравка у установама Студентског центра у Београду на високом нивоу", поручио је Ружић.

За ову школску годину у домовима Студентског центра "Београд" обезбеђено је место за 1.211 бруцоша - 416 за мушкарце и 795 за девојке.

Расподела места за девојке одржана је 26, 27. и 28. септембра, а за мушкарце се спроводи данас и сутра.

Ружић је навео да је држава од 2012. године до данас инвестирала 6,8 милијарди динара у реконструкцију, опремање и изградњу свих студентских центара, домова широм земље.

"Ово је једна нова етапа у њиховим животима која ће свакако бити праћена успоменама. Уверен сам да ће стицањем нових знања опредељивати каријерне будуће успехе", рекао је Ружић и указао на веома важну реконструкцију и изградњу нових смештајних капацитета у комплексу Студентског града на Новом Београду.

Како је рекао, расписан је јавни међународни архитектонско-урбанистички конкурс и по завршетку тог пројекта биће обезбеђено нових 1.000 места за студенте.

Повећане студентске стипендије и кредити

"План је да у будућим годинама реконструишемо две куле у дому Карабурма и у Нишу и Новом Саду и то је довољан показатељ колико држава води рачуна о студентском и ученичком стандарду", нагласио је Ружић и додао да је јутрос потписао одлуку о повећању студентских стипендија и кредита које сада износе 13.000 динара, а ученичке стипендије и кредити сада су 8.400 динара.

Директор Установе Студентски центар "Београд" Горан Минић рекао је да је интересовање студената показатељ да је овај вид становања најповољнији за све који студирају у Београду и додао да је било неопходно да се ускладе цене смештаја и исхране са ценом енергената и намирница на тржишту.

"Оне се нису мењале пуних девет година, од 2013. године, а (промена цена) је била неопходна како бисмо могли несметано да наставимо континуитет побољшања смештаја и исхране у студенстким домовима", рекао је Минић и подсетио да нове цене почињу да важе од 1. октобра.

Минић је додао да је цена за исхрану за сва три оброка у студентским ресторанима 266 динара, а смештај у зависности од категорије плаћа се између 1.500 и 2.790 динара.

Рекао је да је према решењу Министарства, повећањем цена избегнут финансијски удар на буџете породица, јер је, каже, смештај у студентском дому очигледно једини начин да студенти заврше започете студије у Београду.

Ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић поручио је да на основним и интегрисаним академским студијама сада има око 100 нових студијских програма.

Ђокић је свим студентима Универзитета у Београду честитао што су изабрали баш тај Универзитет, који је, истиче, најзначајнија образовна и научна институција у региону.

"То је прилика да испоље своје потенцијале. Желео бих да им поручим да крену смело, разборито и да буду отворени за информације, али да сами доносе одлуку шта је најбоље за њих и наше друштво. Јер, они су заправо потенцијал нашег друштва и од њих ће зависити будућност читавог друштва и поручујем им да буду свесни своје улоге", рекао је Ђокић.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво