Читај ми!

Силоватељ на слободи узнемирио грађане – стручњаци траже да се размотре безбедносни ризици

Вест о изласку вишеструког силоватеља на слободу – узнемирила је јавност. Додатно их је уплашио интервју, сматрају да "серијским силоватељима није место у јавном простору, медијима и емисијама, већ у затвору". Тања Игњатовић из Аутономног женског центра наводи за РТС да није смело доћи до интервјуа, али да су због свега што је изречено у њему, на потезу полиција и тужилаштво. Да размотре безбедносне ризике са свим овим објављивањима и медијским извештајима, да направе план и да се јасно обрате јавности и кажу шта је у реду радити, а шта није у реду, каже Игњатовићева.

Тања Игњатовић из Аутономног женског центра навела је гостујући у Дневнику 1 да је ситуација са вишеструким силоватељем подигла панику, страх и љутњу код људи на највиши ниво и скренула пажњу на безбедносна питања.

"Пре свега полиција, тужилаштво и социјална заштита треба да се састану, ако већ нису и да размотре безбедносне ризике са свим овим објављивањима и медијским извештајима, да направе некакав план и да се јасно обрате јавности и кажу шта је у реду радити, а шта није у реду радити из безбедносних разлога и за грађане и за све жене које су уплашене. У крајњој линији и за тог човека који је јасно најавио да ће поновити дело, а који је вишеструки учинилац и не можемо очекивати да се то неће десити", истиче Игњатовићева.

Грађани постављају фотографије, прате кретање тог човека по граду, жене купују бибер-спрејове, електрпшокове и разна друга помагала којима би се евентуално у некој ситуацији одбраниле. Гошћа Дневника 1 указује да је таква ситуација опасна на много начина.

"Пре свега је опасна зато што је подигла панику на највиши ниво и скренула је пажњу на безбедносна питања тако драматично. Нигде грађани, ни жене ни мушкарци, не требају да буду одговорни за властиту безбедност зато што постоји систем који је успостављен и који треба да брине за безбедност и који треба да даје правовремену и добру информацију о томе – шта радити, шта не радити у датим ситуацијама за родитеље кад су у питању деца, за младе и старије жене", указује Игњатовићева.

"Не би смело да се деси да грађани узму закон у своје руке"  

Гошћа Дневника 1 указује да је ова ситуација, такође довела до тога да заправо могу да страдају невини људи.

"Могу страдати и људи који нису дужни или криви, који на неки начин личе, налазе се на неком месту где је објављено да се налази и тај човек. Не би никако смело да се деси да грађани узму закон у своје руке да они некога туку, малтретирају, пребију да би били безбедни. То је јако опасно", истиче гошћа Дневника 1.

Указује да би први корак био тај да се направи анализа шта у овој земљи постоји од ризика, а која су везана за ова дела.

"И да се онда на бази те анализе и нашег система направе решења", указује Игњатовићева. 

"Неки људи не могу да се промене"

Указује да треба радити на реинтеграцији људи који су починили нека кривична дела, али да постоје људи који не могу да се промене упркос пруженој или понуђеној помоћи.

"Ми морамо да претпоставимо да људи могу да се промене, ја знам јер сам психолог по професији, да терапија није успешна у сваком случају. Постоји људи који не могу да се промене, али онда се поставља питање шта ми заправо имамо на репертоару за различите врсте људи који раде одређена кривична дела, за оне које је тешко променити или готово немогуће променити. Да ли су довољни регистри, да ли ти регистри треба да се објављују у смислу да јавност треба да зна или не треба да зна, ко треба да зна", каже Игњатовићева.

Указује да све то треба да се пажљиво испланира.

"Да се обезбеде ресурси како не би дизали панику, да не би стварали тај осећај небезбедности уместо осећаја безбедности и у крајњој линији да бисмо заиста нешто учини на ако је могуће реинтеграцији људи који су правили тешка кривична дела, ако није могуће да онда имамо добар и одговарајући систем контроле", указује гошћа Дневника 1

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво