Читај ми!

Право јавности да зна, већина државних органа ћути на упите грађана

Ћутање државних органа на упите грађана штети угледу целе земље, порука је на Међународни дан права јавности да зна. Повереник за информације од јавног значаја указује да је недопустиво мали број институција објавио информаторе о раду, иако је Законом који се примењује од фебруара у његовим рукама и новчана казна за неиспуњавање обавеза. Одговорнима према својим грађанима и корисницима уручена су признања.

Признање за то што не игноришу грађане који им траже информације и поступају одговорно, отишло је у руке управи Крушевца и Суботице.

"Трудимо се као орган локалне самоуправе да грађанима информације од јавног значаја омогућимо у врло кратком року по сваком захтеву и да пружимо све тражене информације које су од значаја за наше грађане", рекла је начелница градске Управе града Суботице Марија Ушумовић Давчик.

Међутим, већина републичких и локалних органа власти и даље ћути на захтеве грађана. Повереник очекује да се то промени доследном применом закона који даје већа овлашћења у кажњавању оних који ускраћују одговоре.

"У укупном броју жалби које су долазиле поверенику, износио је између 60 и 80 посто, значи три од пет или четири од пет жалби је било због ћутања управе, то је било недопустиво. Чим смо најавили да ћемо успоставити механизам кажњавања, проценат за 2021. је пао негде на 36-37 посто", рекао је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података од личности Милан Мариновић.

Наглашава да је до сада свега тридесетак органа власти на платформи повереника објавило информаторе о раду, а рок за то истиче 16. новембра. И представници Европске комисије указују да власт, институције и грађани морају заједно да раде, јер су транспарентност и одговорност највеће вредности демократског друштва.

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре каже да уз закон који је поверенику дао већа овлашћења он сада има и већу обавезу и задатак да практично допринесе остварењу права јавности да има приступ информацијама од јавног значаја.

"Наша обавеза је да подсећамо органе власти да се понашају одговорно и пруже информације грађанима", напоменула је заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Сара Груен.

Награду за најбољи информатор о раду добило је Министарство културе и информисања. Признања су уручена Вишем суду у Новом Саду, Министарству за људска и мањинска права, и Дирекцији за робне резерве Војводине.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво