Ко контролише исправност хране коју увозимо, како су стигле виршле заражене листеријом

Начелник Ветеринарске инспекције Зоран Ивановић рекао је за РТС да је у одређеним лотовима барене кобасице "Вуди" нађена бактерија листерија, и да су из предострожности повучене све количине.

Виршле "Вуди" заражене листеријом повучене су са тржишта свих земаља, али и са тржишта Србије.

Листерија је бактерија за коју се ретко чује, јер није честа када је у питању тровање храном, али је проценат смртности након заражавања том бактеријом, висок. 

Начелник Ветеринарске инспекције Зоран Ивановић рекао је за РТС да је Република Србија  преко система брзог обавештавања и узбуњивања добила информацију да је у одређеним лотовима барене кобасице "Вуди" нађена бактерија.

"Ветеринска инспекција је одмах контактирала увозника, идентификовала сва места и у протеклих недељу дана из предострожности повлачимо све, а не само оне лотове који су назначени у у обавештењу", рекао је Ивановић.

Према његовим речима, у Србији постоји систем контроле безбедности хране, постоји систем надзора приликом увоза - нико ништа не може да увезе уколико не добије решење о увозу, та пошиљка се испрати до места одредишта.

"Граничари ветеринарске инспекције раде по принципу анализе ризика и уколико је производ током више контрола био исправан, дозвољава се улазак и без претходних лабораторијских анализа", каже Ивановић.

Анализа ризика је, истиче, принцип пословања ветеринарске инспекције."Не можемо да будемо у свако време и на сваком месту и та анализа нам показује где треба да усмеримо наше капацитете", објаснио је Ивановић.

"Када узоркујемо храну животињског порекла, та храна буде безбедна, међутим руковање храном, опрема, место где се она припрема, оно може бити велики ризик", навео је Ивановић.

"Чак и неки који су пријавили да су се отровали пљескавицом, ми смо утврдили да су пљескавице биле добре, али да прилози нису били исправни или је неко од радника био клицоноша", рекао је Ивановић.

Ветеринска инспекција је у последња два месеца преконтролисала 300 угоститељских објеката и објеката брзе хране, и склонила са тржишта више од 10 тона меса, рекао је Ивановић.

Истакао је да грађани могу да буду мирни, јер се ветеринарска инспекција брине о безбедности хране на тржишту.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво