Читај ми!

Обележен Дан европског језика

У сарадњи Дечијег културног центра, културних центара и амбасада 14 европских земаља на Тргу републике је, поводом Европског дана језика, организован програм за ученике основних и средњих школа.

На иницијативу Савета Европе, већ две деценије се 26. септембар обележава као Европски дан језика. Циљ је да се укаже на лингвистичко богатство, значај упознавања различитих културних баштина уз учење страних језика, али и на важност очувања матерњег језика, културе и традиције.

"Језици нису само алати који омогућавају боље изгледе за каријеру или олакшица за путовање у иностранство. Језици отварају нове перспективе, не само на свет, него на нас саме. На сваком језику се говори, понаша и размишља другачије", каже Адријан Фајкс, председник ЕУНИК Кластер. 

Више од половине становника Европе је двојезично, а према проценама у мегалополису попут Лондона се може чути око 300 светских језика. По подацима Унеска најмање 43 одсто око 6.000 језика колико се говори у свету се сматра угроженим.

"Очување разноликости језика велики је задатак сваког друштва и сваке државе. Европска култура и европска традиција не постоји без више од 200 језика који се говоре у Европи. Настанак сваког од њих представљао би ненадокнадив губитак нашем заједничком разумевању света у којем живимо", каже Наташа Михаиловић, градска секретарка за културу.

Српски језик данас говори око 12 милиона људи у свету. Језичко богатство наше земље чини и више од 30 језика етничких заједница, док је у службеној употреби 11 језика националних мањина.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво