Читај ми!

Заштитник грађана: Увести посебне мере према осуђеницима за кривична дела против полне слободе

Заштитник грађана Зоран Пашалић најавио је да ће иницирати измене важећих законских прописа којима би се дефинисале посебне мере према осуђеницима за кривична дела против полне слободе након истека казне и окончања њиховог боравка у казнено-поправним заводима у циљу спречавања да поново изврше ова дела.

Заштитник грађана истиче да треба изменити постојеће прописе како би се на извршиоце кривичних дела против полне слободе и у случајевима када су у питању пунолетне жртве, примениле посебне мере као што су обавезно јављање полицији и Управи за извршење кривичних санкција, обавезна пријава промене пребивалишта, боравишта или радног места, обавезно посећивање професионалних саветовалишта или установа, као и обавезна пријава намере да путују у иностранство.

Посебне мере би се примењивале на осуђенике који су издржали казну за кривична дела против полне слободе према пунолетним лицима, рекао је Пашалић поводом медијских објава које су привукле велику пажњу јавности да се особа која је извршила више силовања, односно која је вишеструки повратник, након одслужења казне налази на слободи без икаквих мера праћења.

"Измене постојећих прописа су неопходне, јер се Закон о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима, познат као тзв. Маријин закон, усвојен 2013. године примењује само у случају када су жртве кривичних дела против полних слобода малолетна лица", рекао је заштитник грађана.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво