Читај ми!

Добровољно давање крви у првославним храмовима, одазвао се и партијарх Порфирије

У православним храмовима широм Србије организовано је добровољно давање крви. Позиву се одазвао и патријарх српски Порфирије.

После литургије у Храму Светог Саве група младих одлучила је да учествује у акцији давања крви у Парохијском дому. Српска православна црква позвала је да помогну другима да преживе.

"Ово је израз аутентичности хришћанства и православне цркве и порука и друштву и свету да нас црква све позива не само да примамо крв Господњу у литургији и да дајемо крв једни другима него је то израз љубави, живота и саживота, али и једна цивилизацијска норма којом треба да подижемо наше друштво", каже доцент Драган Каран са Православног богословског факултета.

У Институту за трансфузију кажу да је ситуација са залихама крви боља него летос, али да још није стабилна. Најмање има нулте крвне групе, А позитивне и Б негативне.

"Православна црква јесте једна од најзначајнијих институција у нашој земљи и сарадња по храмовима у читавој земљи је већ вишегодишња", наводи Ивана Родић са Института за трансфузију крви.

Традиционални партнер Института је и Црвени крст Србије. У акцијама добровољног давања крви годишње учествује око 3.000 волонтера.

"Крви увек треба–  и лети и у јесен, пролеће, зиму и ми при свакој акцији желимо да подсетимо наше грађане да је неопходно давалаштво крви, да их подсетимо на ту њихову обавезу коју они сами хумано посвећују овом друштву", напомиње директор Црвеног крста Србије Драган Радовановић.

У храмовима Српске православне цркве било је седам мобилних екипа Институтута за трансфузију - у пет цркава у Београду, у Обреновцу и Манастиру Каона.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво