Читај ми!

Кад има јабука да се поједе, па лези и ћути – четири оброка народне кухиње дели седморо Милошевића

Од 14. септембра до 17. октобра обележава се Месец солидарности. У Народној кухињи у Крагујевцу припремају се оброци за 560 породица. У редовима за храну све више су млађи људи, а више од трећине корисника су деца. Црвени крст Крагујевца, једини у Србији, обезбеђује и бесплатну ужину за око 3.000 малишана.

Милошевићи живе од дечјег додатка. Девет хиљада динара, за троје школараца, режије, огрев, лекове... Па Милијанка сваки дан препешачи километре до народне кухиње по два хлеба и два литра куваног оброка. Следовање за четворо дели њих седморо.

"Парче хлеба мени је довољно да би имало за друге, не можемо. Кад има нека јабука се поједе, и легни па ћути", прича Милијанка Милошевић из Теферича код Крагујевца.

Маја Милошевић из Теферича код Крагујевца каже да када би имао неко, било ко од чланова њихове породице, сталан посао, било би мало другачије.

У Народној кухињи у Крагујевцу, шест дана у седмици, припрема се по 870 куваних оброка. У истом реду, свако са својом муком, факултетски образовани и социјално угрожени грађани.

"Многи од њих су или остали без посла или су се у међувремену разболели и просто више нису способни да раде, тако да им овај топли оброк много значи, да бар у том делу буду покривени", наводи Агата Живојиновић, социјални радник у Црвеном крсту Крагујевац.

Србислав Радовановић из Крагујевца каже да није пријатно, а да је једини осећај сигурности што наилазе на дивне људе.

"Могу да похвалим, дају ми одело и све што ми треба за мене и за сина", каже Милева Петровић из Крагујевца.

Не греје само топла храна, већ и лепа реч и подршка запослених, који кроз многобројне акције прикупљају помоћ за најугроженије. Уз ресорно министарство и град, ту су и донатори. Али, потребно је много више, пре свега, намирница за децу.

"Да се обогати воћем, да се обогати млечним производима, млеком, слаткишима", истиче Невенка Боградновић, секретар Црвеног крста Крагујевац.

Град планира да у наредној години са садашњих 16 милиона, издвајања за Народну кухињу повећа на 18 милиона динара. То би омогућило да корисници у Крагујевцу и недељом добију оброк, а најмлађи међу њима има само 12 месеци.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво