Читај ми!

Слепи и слабовиди уз песму и поезију обилазе престоницу

Додир Београда, пројекат који је почео прошле године, слепим и слабовидим особама омогућава да на њима прилагођен начин обилазе престоницу. На Калемегдану су се дружили уз песму и поезију, а потом и прошетали у пратњи водича.

Сваки пут почиње првим кораком, па тако још нису доступне све градске атракције слепим и слабовидим особама, али оне које јесу радо обилазе.

"Прошле године смо их обишли осам, а ове ћемо их обићи пет. Неке ћемо поновити, као што су Калемегдан и Ботаничка башта. Отићи ћемо и на Авалу. Сви знамо где је, надомак Београда, а многи од нас никада нису били. Ове године ћемо је посетити први пут", каже председник Удружења слепих и слабовидих особа Бобан Величковић.

Први је на бину изашао оперски певач Немања. Ватрени је навијач Црвене звезде. Пре две године, каже, имао је част да пева на стадиону "Рајко Митић."

"Завршио сам средњу школу за соло певање. Трудим се да увесељавам публику јер циљ сваког уметника, па и оперског певача је да публику увесели и да она ужива", наводи Немања Црнатовић.

Ана, апсолвенткиња књижевности говорила је своје стихове о свим изазовима на које наилази млада особа када дође у велики град на студије, посебно ако има и неке тешкоће.

"Одазивам се релативно често на овакве манифестације како бих кроз свој ангажман, али и кроз уметност показала да и ми особе са инвалидитетом, превасходно слепе особе, можемо равноправно да учествујемо и да покажемо да имамо исте, а не специјалне потребе", наводи Ана Јовчић.

Туристички обилазак за слепе и слабовиде особе тече полако и мало дуже траје, а знаменитости траже детаљнији опис и наравно додир.

"Трудим се да увек имам и неке занимљиве приче које ће им остати у сећању. Ту су и историјске чињенице. Ако постоји могућност да додирну објекат о коме причам, онда им то у великој мери приближава оно о чему говорим", каже туристички водич Зорана Трифковић Хинић.

Докле год буде лепог времена, а око Михољдана га обично има, чланови Удружења слепих и слабовидих особа ће моћи да обилазе град и уживају у дружењу.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво