Читај ми!

Тестира се јединствени ТАГ систем за путарине у земљама "Отвореног Балкана", када ће почети са радом

У току је тестирање система јединствене електронске наплате путарине у земљама "Отвореног Балкана", а систем ће почети да функционише када буду потписани сви уговори, рекао је за РТС Дарко Савић из "Путева Србије". Додао је да је у току и пројекат проширивања 26 наплатних станица.

Дарко Савић из "Путева Србије" рекао је да је у њиховој надлежности 830 километара ауто-путева и 66 наплатних станица, а планира се и отварање нових станица када се буду изградили нови ауто-путеви.

Истакао је да је електронска наплата тренутно најзаступљенији начин наплате путарине и да је у систему наплате преко 550.000 активних корисника.

Савић је навео да кроз наплатне рампе у Србији на дневном нивоу у просеку проше 180.000 возила, а да је од 1. јануара до 1. септембра прошло 45 милиона возила, што је, како је истакао, за око 10 одсто више него прошле године, која је била рекордна.

Говорећи о јединственом систему електронске наплате путарине у земљама "Отвореног Балкана", Савић је истакао да ће јединствени ТАГ уређаји моћи да се користе у Србији, Албанији и Северној Македонији.

"Систем је тренутно у фази тестирања, али врло брзо очекујемо потписивање тих коначних споразума и да систем профункционише. Он се врло лако може проширити и на остале системе наплате путарине, чак и на системе као што су сателитски у Бугарској, а и на системе наплате путарине у Републици Српској, где смо већ тестирали наше уређаји и раде, а и у БиХ и у Црној Гори", рекао је Дарко Савић.

Објаснио је да ће у оквиру "Отвореног Балкана" систем функционисати тако што је ТАГ уређај повезан са платном картицом корисника и да није потребно допуњавати, већ да се новац скида са рачуна корисника.

Савић је нагласио да је у току пројекат проширивања 26 наплатних станица како би корисници електронске наплате брже пролазили кроз наплатне станице.

Гостовање Дарка Савића у Јутарњем програму РТС-а у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво