Читај ми!

Мали подржао Европрајд и поручио учесницима да су безбедни

Министар финансија Синиша Мали изјавио је на панелу о људским правима који је одржан у оквиру Европрајда, да је одлука о одржавању Параде поноса 2014. у Београду, када је био градоначелник, једна од најбољих одлука коју је икада донео.

Синиша Мали је подржао одржавање Европрајда и поручио учесницима да су се Србија и Београд променили и да су отворени за такве манифестације.

"Годинама нисмо имали Прајд и онда 2014. када сам постао градоначелник Београда организовали смо га и ја сам учествовао у њему. Мислим да је веома важно што је он одржан, а идеја је била да се покаже да је Београд космополитски град, да је нама сваки грађанин важан и да смо притив било какве врсте дискриминације", рекао је Мали.

Додао је да сматра како је 2022. време да "отворимо своје умове и покажемо да смо део света".

"Надам се да се осећате, не само као код куће, него и да осећате ту отвореност и гостољубивост. Није ми и даље јасно због чега се дешавају све те напетости о којима разговарамо на панелу и не видим разлог због кога мања група људи има потребу за конфликтима. Мислим да се Београд и Србија мењају и мислим да нам догађаји као што је овај помажу да разумемо како свет данас функционише и какао изгледа", оценио је министар.

Сматра да треба сви заједно да се боримо против свих облика дискриминације широм света и каже да је сигуран да је и Европрајд посвећен томе.

Мали је нагласио да је комуникација једини начин да се превазиђу проблеми и да се изгради међусобно разумевање, јер сви живимо у истом граду, држави и на истом континенту.

"Ја нисам политичар по занимању, али могу да кажем да можемо имати различита мишљења, али се морамо поштовати међусобно. То је пресудно и томе учим своју децу. Верујем из дна душе да је читава ствар у међусобном комуницирању и да морамо да се држимо заједно и да само тако можемо да превазиђемо велике изазове који се дешавају, попут ковида, сукоба у Украјини и енергетске кризе", нагласио је Мали.

Приметио је да се сви међусобно разликујемо по многим основама и додао да смо ипак сви људи који се морају међусобно поштовати.

"Дошао сам јутрос да вам пружим подршку која вам је потребна и да вас уверим да су Београд и Србија отворени и да је то вредносни систем који покушавамо да створимо и негујемо у Београду", рекао је Мали на панелу.

Указао је да се последњих година успело у настојањима да Београд добије имиџ отвореног, космополитског града и да је Европрајд ове године допринео том имиџу.

Оценио је да је тачка преокрета у том настојању било одржавање прајда 2014, првог након четири године паузе, јер је тај скуп био јаван, без инцидената и да је упутио Београд и Србију у правом смеру.

"Мислим да је то једна од најбољих одлука коју сам икада донео. Циљ је био да се покаже нови имиџ Београда и да су то вредности иза којих стојим, као и већина Београђана. Одлично сам се провео, срео добре људе, установио канал комуникације кроз отварање Прајд центра и било је много добре енергије", присетио се Мали.

Он је учесницима Европрајда поручио да ће бити сигурни, без обзира на то што постоје мање групе које желе конфликте и додао да не зна шта се и зашто дешава у главама тих људи.

"Свет се променио, људи су се променили, заиста имам утисак да смо напредовали и да можемо нормално да организујемо овај догађај, да можемо слободно да разговарамо", рекао је Мали.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво